»VOJNA« ZAVETIŠČ

»Zaradi porušenega ega jim je vseeno za povoženega psa«

Objavljeno 09. januar 2014 11.04 | Posodobljeno 09. januar 2014 11.04 | Piše: S. U.

Posavski ljubitelji živali šokirani. Brežiško zavetišče ostalo brez koncesije. Zavetišče Meli, ki je koncesijo dobilo, se brani njihovih obtožb o nehumanem ravnanju.

KRŠKO, TREBNJE – Ljubitelji živali v Posavju so razočarani. Poročali smo že, da je občina Krško, po besedah Društva za zaščito živali Posavje, dobesedno ignorirala postopek za podelitev koncesije za najem boksov in oskrbe zapuščenih živaliimage, najdenih na območju občine Krško. Z izborom cenejšega ponudnika jo je na koncu dobilo Zavetišče Meli Center Trebnje. A posavski ljubitelji trebanjskemu zavetišču očitajo nehumano ravnanje z živalmi. »Spet je prevladal denar, medtem ko sta bila uspeh in dobro delo z živalmi prezrta. Z izborom cenejšega in nehumanega ponudnika so pokazali svojo ignoranco in potrdili, da jim ni mar,« so pri DZZŽ Posavje med drugim zapisali v svojem sporočilu in med drugim izpostavili, da so v zavetišču Meli vse živali so po 30 dneh evtanazirane.

Evtanazije so del dela vsakega zavetišča

Obrnili pa smo se tudi na omenjeno zavetišče za živali v Trebnjem. »Naše zavetišče deluje od leta 2003 dalje, z veljavno koncesijo ministrstva za kmetijstvo. Bili smo četrto registrirano zavetišče v Sloveniji. Med drugim smo opravljali koncesijsko dejavnost na letni ravni za občino Krško vse od leta 2006 dalje, do lanskega leta, ko je za eno leto opravljalo naloge oskrbe Zavetišče Brežice. Zanimiv je podatek, da se je v tem letu oskrba zapuščenih živali na območju občine Krško podvojila, predvsem mačkov. Kako je to mogoče, nam ni jasno in nas dejansko tudi ne zanima. Razpolagamo pa z določenimi podatki, ki kažejo v tem času tudi na zlorabo javnih financ navedene občine,« nam je zaupal Dušan Hajdinjak, vodja zavetišča Meli.

»Evtanazije so del dela vsakega zavetišča. Tako smo v lani opravili devet evtanazij psov po odločbi Vursa zaradi agresivnosti, zaradi poškodb smo morali evtanazirati šest psov, zaradi starosti pa 11. Hvalabogu zaradi neoddaje ni bilo potrebnih  evtanazij. Sicer je pa vsak pes, ki je več kot 30 dni v zavetišču, ravno toliko naš kot od vsakega državljana v tej državi. Kljub temu da se psov do30. dne odda bore malo, naše zavetišče ne prosjači za hrano po raznih hipermarketih in stojnicah, ampak krijemo stroške oskrbe nad 30 dni iz lastnih sredstev, in to ne s hrano nizkega cenovnega razreda kot nekateri.«

Tožili bodo zaradi lažnih navedb

Kot so nam zaupali, so bili v letu 2008 že primorani podati kazenske ovadbe za podobne izjave o nehumanem delu v zavetišču. Še več: določena skupina občanov in občank je celo izjavljala, da mučijo živali ipd. ... Lani se je sodni epilog končal z opravičilom navedenih ljudi na sodišču in s plačilom določene gotovinske vsote na račun zavetišča. »Zaradi navedenih izjav o nehumanosti v našem zavetišču bomo vsekakor podali kazenske ovadbe, saj določene ukrepe že peljemo, in sicer zbiranje člankov in zapisov, kje je DZZŽ Posavje blatilo naše delo in poslanstvo.«

Psa pustili zaradi porušenega ega?

Trebanjci še pravijo, čeprav pogodba z Občino Krško še ni podpisana in bi moral do podpisa pogodbe z njimi za oskrbo poskrbeti bivši koncesionar v skladu s staro pogodbo, so že 4. januarja odlovili psa v naselju Kalce - Naklo (naselje v občini Krško), ki je bil še poškodovan in za katerega plačila ne morejo pričakovati. »Kdo je tu human ali nehuman, naj ocenijo bralci sami, menim pa, da povoženega psa nikakor ni humano pustiti, da umira v obcestnem jarku na obroke, za kar pa je določenim, kot kaže, zaradi porušenega ega, vseeno,« zaključi Hajdinjak.

Zbirajo se podpisi

Kako se bo zadeva zaključila, za zdaj še ni znano. Posavski ljubitelji živali že zbirajo podpise prek spletne peticije z naslovom Bomo res dovolili, da gre denar za živali v napačne roke?. Do tega trenutka se je nabralo že preko 1000 podpisnikov.

Kakor koli že, lahko samo upamo da se bo 'vojna' med zavetiščema razrešila v prid živalim brez toplega doma.

Za kakšne konkretne primere nehumanega ravnanja v Zavetišču Meli Center Trebnje pravzaprav gre, smo povprašali DZZŽ Posavje. Odgovorov za zdaj še nismo prejeli.

Deli s prijatelji