NEHUMANO RAVNANJE

V Posavju na noge zaradi zavetišča brez milosti

Objavljeno 05. januar 2014 08.26 | Posodobljeno 05. januar 2014 08.30 | Piše: P. J.

V Društvu za zaščito živali Posavje so razočarani, ker niso dobili koncesije.

Bi kdo vzredil pet muckov?

KRŠKO – »Spet je prevladal denar, medtem ko sta bila uspeh in dobro delo z živalmi prezrta. Z izborom cenejšega in nehumanega ponudnika so pokazali svojo ignoranco in potrdili, da jim ni mar,« so razočarani nad občino Krško zapisali v Društvu za zaščito živali Posavje. Na občini pa odgovarjajo, da je izbrani ponudnik izpolnil zahtevane pogoje in da to, ali zavetišče nehumano ravna z živalmi, preverja pristojna inšpekcijska služba.

Živali prepuščene nemilosti

V društvu so zapisali, da so se z lanskim januarjem iskreno veselili odprtja zavetišča za male živali, ki bi delovalo pod okriljem Veterinarske bolnišnice Brežice. »Sodelovanje z njimi je v zgolj letu dni doseglo visoko stopnjo uspešnosti in pridobilo odobravanje širše javnosti. Zavetišče Brežice je eno redkih v Sloveniji, ki živali ne evtanazira, in je odprto ljudem, kar pomeni, da ne dela za denar, temveč v dobro živali. Ravno zaradi zdrave vizije je v tem letu pridobilo ogromno prostovoljcev in donacij, posvojitelji živali pa prihajajo ne le iz Posavja, temveč iz vse Slovenije. Do 15. novembra je bilo skupno oskrbljenih in posvojenih kar 123 psov ter 264 mačk, od tega 76 psov in 104 mačke iz krške občine. Potrdilo za odlično delo je tudi subvencionirana akcija kastracij in sterilizacij lastniških mačk v sodelovanju z občino Brežice, ki poteka od 3. 1. do 15. 2. 2014, v želji po zmanjšanju in nadzorovanju mačje populacije,« so zapisali v pismu, ki smo ga prejeli v uredništvu.

Pozivi na shod

V nadaljevanju so zapisali, da so razočarani nad odločitvijo občine Krško, da koncesijo za leto 2014 podeli zavetišču Meli Center Trebnje. Prepričani so, da je prevladal denar, uspeh in dobro delo za živali pa ne. »Namigovanja, da se občina požvižga na to, kaj je dobro za živali, so obstajala že od novembrskega sestanka, ko se le predstavniki krške občine niso udeležili ključnega sestanka sveta zavetišč. Čeprav so že takrat pokazali svoj odnos do tovrstnega reševanja, smo še vedno upali, da bomo morda le našli skupni jezik, a očitno ni tako.«

Pozvali so tudi k protestnemu shodu, s katerim želijo opozoriti na napačno odločitev občine Krško.

Na občini pravijo: Izbrani ponudnik je bil cenejši

Na občini Krško odgovarjajo, da se zavedajo odgovornosti in svojega poslanstva na področju varovanja živali. Kot pojasnjujejo, se vsako leto na javnem naročilu izbere izvajalec storitev.

»Na javni poziv za izbor za leto 2014, ki je potekal v skladu z zakonom o zaščiti živali in s pravilnikom o pogojih za zavetišče za zapuščene živali ter v skladu z zakonom o javnem naročanju, so se s ponudbami odzvali trije ponudniki od štirih, pri čemer je bilo merilo izbora najugodnejša cena. Izbrani ponudnik oskrbe zapuščenih živali je zadostil vsem zahtevam javnega poziva in bil kot najugodnejši tudi izbran. Ali izbrano zavetišče nehumano ravna z živalmi, kot opozarja Društvo za zaščito živali Posavje, lahko preveri inšpekcijska služba in o tem tudi odloča.«

Na očitke, da je prevladal denar, odgovarjajo, da je ponudnik, pod čigar okriljem deluje oziroma je zavetišče odprlo Društvo za zaščito živali Posavja, podal ponudbo pod enakimi pogoji, vendar je bila njihova storitev dražja. Interesa ponudnikov o podelitvi koncesije, ki mora biti sprejeta od občinskega sveta občine Krško, pa da (še) ni bilo.


 

Deli s prijatelji