MLADI TALENT

Začel pri Vilfanu, zdaj v Španijo

Petnajstletni Mark Filip Ivankovič se je iz Grosupljega preselil na španski otok Tenerife. V ambiciozni ekipi bi lahko že v bližnji prihodnosti igral pomembno vlogo.
Fotografija: Mark Filip Ivankovič se je veliko naučil v Grosupljem. FOTO: KOŠARKARSKI KLUB GROSUPLJE
Odpri galerijo
Mark Filip Ivankovič se je veliko naučil v Grosupljem. FOTO: KOŠARKARSKI KLUB GROSUPLJE

Očetje v Sloveniji, sinovi pa v Španiji. Slavko Duščak uči mlade igralke v Grosupljem in jih pripravlja na nove tekme. Filip Ivankovič pa ima službo na eni od železniških postaj v Ljubljani. Z enim očesom pa očeta, saj veste, taki smo fotri, spremljata, kaj se dogaja s sinovoma. Dan Duščak je že lani odšel v madridski Real, kjer si bo poskušal izboriti mesto v ekipi.

V španskega prvoligaša se je preselil tudi 15-letni Ljubljančan Mark Filip Ivankovič, ki je podpisal pogodbo z ekipo Iberostar Tenerife. To je klub, ki prihaja iz mesta San Cristobal de La Laguna na otoku Tenerife. Klub letos slavi 79 let delovanja, pohvali pa se lahko z dvema odmevnima uspehoma: leta 2017 so bili prvaki košarkarske lige prvakov, za nameček so vzeli še internacionalni pokal. Predsednik kluba je Felix Hernandez, trener pa Txus Vidorreta. Domače tekme igrajo v dvorani Santiago Martin, ki sprejme 5000 gledalcev.
 

Projekt kluba


V klubu želijo narediti korak naprej, zato pozorno izbirajo mlade košarkarje, ki jih pripeljejo v svoje vrste. Tako je bilo tudi z našim portretirancem. Lep čas so ga spremljali, potem pa stopili v stik z očetom Filipom. "Jasno mi je bilo, da imajo resne namere," pove oče in ne zanika, da je imel fant še nekaj ponudb. "Španci imajo jasen program, predvsem pa je Mark Filip projekt kluba, kjer se drugače lotevajo dela z mladimi," nadaljuje oče, ki je z ženo sina pred dobrim mesecem odpeljal na Tenerefe.
Mark Filip Ivankovič – tudi v napovedi tekme FOTO: FACEBOOK
Mark Filip Ivankovič – tudi v napovedi tekme FOTO: FACEBOOK

Španci so se izkazali kot veliki gospodje – sinu in staršem so poslali letalske vozovnice, starši pa so dobili še teden bivanja v hotelu. Čeprav je klubski sponzor prav hotelska veriga, pa je to gesta, ki kaže, kako se stvarem streže. "Mark Filip trenira, polovico dela opravi z mladinci, polovico s člani," dodaja ponosni oče, ki z ženo konec meseca spet odhaja na Tenerife. "Samo toliko, da se vidimo. Ne želimo ga motiti, je v svojem procesu in v pravih rokah," nadaljuje oče in pove, da je sin dobil mentorja, Španci pa so mu uredili tudi šolanje.
 

Minimalna odškodnina


V Ljubljani je Mark uspešno končal osnovno šolo, zdaj pa bo dobil novo znanje. Na Slovenijo je ohranil lepe spomine. Košarko je začel igrati v Košarkarski šoli Petra Vilfana, potem je bil kratek čas pri Olimpiji, priložnost za korak več pa je našel v KK Grosuplje pri trenerju Petru Hojču.


"Veseli in ponosni smo, ker je Mark Filip naredil korak naprej. Kot trener bi sicer želel, da bi mladi ostali še kako leto dlje v Sloveniji, a to je realnost. Ostajata ponos in dokaz, da delamo prav," razmišlja Hojč, čigar klub je dobil nekaj tisoč evrov odškodnine, kaj več pa Svetovna košarkarska zveza Fiba ne dodeljuje malim klubom, ki tako kot Grosuplje rudarijo pri razvoju mladih igralcev.


Pa še niso rekli zadnje! Da pa so vsi naši mladi še bolj cenjeni in spoštovani, je zagotovo poskrbel Luka Dončić, ki je Španijo prerasel! Od minulega četrtka blesti v najmočnejši ligi na svetu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije