JADRAN

Sezona plavalnih maratonov je tu

Na Jadranu v teh dneh organizirajo množico preizkušenj, tudi s 112-letno tradicijo.
Fotografija: Maratonci bodo prišli na svoj račun. Foto: rivieracrikvenica.com
Odpri galerijo
Maratonci bodo prišli na svoj račun. Foto: rivieracrikvenica.com

V ponedeljek bodo točno opoldne prenehali sprejemati prijave za najstarejši plavalni maraton na vzhodni strani Jadranskega morja, in sicer iz Šila na otoku Krk v Crikvenico na celini. Tako kot zadnjih 112 let bo tudi letos ta znameniti plavalni maraton potekal na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta.

Marija je tudi zaščitnica mesta Crikvenica. Zadnja dva maratona sta bila zaradi covida-19 okrnjena, saj so organizatorji omejili število plavalcev, letos pa bo spet tako, kot je bilo tudi davnega leta 1910, ko so se pogumni plavalci odpravili na 3,5 kilometra dolgo progo med Šilom in Crikvenico. Število nastopajočih je neomejeno. Lahko bo plaval vsak, ki se čuti dovolj sposobnega, da v katerem koli plavalnem slogu premaga razdaljo.

Vsi, ki bi se želeli preizkusiti na tem najstarejšem maratonu na Jadranu, se lahko še prijavite na spletno stran www. rivieracrikvenica.com. Kotizacija znaša 27 evrov (200 kun). Organizatorji so se letos odločili za eno pomembno spremembo. Prvič v zgodovini start ne bo zgodaj zjutraj, temveč so ga prestavili na šesto popoldne.

Seveda maraton med Šilom in Crikvenico ni edini, ki bo oziroma je letos potekal na Jadranu. Na Krku je minulo soboto potekal 18. maraton med mestecem Vrbnik in vasico Risika. Ta med rekreativci zelo priljubljena preizkušnja je dolga malo več kot tri kilometre, končala pa se je, kot se spodobi za takšne dogodke, s fešto na plaži sv. Meraka v Risiki.

V nasprotju s temi amaterskimi maratoni ob vzhodnih obalah Krka pa je vsekakor najbolj znan in razvpit Faros, ki poteka vsak zadnji konec tedna v avgustu v zalivu pred Starim Gradom na Hvaru. Vsako leto (razen zadnjih dveh), vse od začetka leta 1976 privablja svetovno plavalno elito, večinoma profesionalce. Zato je postal tudi ena najbolj elitnih plavalnih tekem na svetu.

Zaradi izjemno pozitivnih odzivov je imel ta plavalni maraton že na začetku status odprtega prvenstva v daljinskem plavanju Jugoslavije, od leta 1991 pa tudi Hrvaške. Proga je dolga več kot 16 kilometrov, začne se na rtu Kabal pri vhodu v starogradski zaliv, cilj pa je na rivi Starega Grada. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije