SP 2014

FOTO: Merklova se je v slačilnici stiskala z nogometaši

Objavljeno 14. julij 2014 10.30 | Posodobljeno 14. julij 2014 10.33 | Piše: B. P.

Selektor Löw je Götzeju pred odhodom na zelenico na srce položil, naj svetu pokaže, da je boljši od Messija.

Angela Merkel v slačilnici z nogometaši.

RIO DE JANEIRO – Po včerajšnji zmagi nemške reprezentance proti argentinskiimage smo spet bili priče paleti čustev. Od jeze, žalosti in razočaranja na strani argentinskih navijačev, do vzhičenja, veselja in sreče pri nemških. Navdušenja ni mogla skriti niti nemška kanclerka Angela Merkel, ki je tekmo spremljala v družbi brazilske predsednice Dilme Rousseff, po 120 minutah tekme pa ji je najbrž marsikatera oboževalka postavnih nogometašev več kot zavidala, saj se je nemški izbrani vrsti pridružila tudi v slačilnici.

»Ta projekt smo začeli pred približno desetimi leti in danes slavimo rezultat dolgotrajnega in napornega dela. Vseskozi smo verjeli v ekipo, iz dneva v dan smo napredovali in zdaj resnično lahko rečem, da smo naslov svetovnih prvakov zaslužili. Igrali smo fantastično in pokazali, da smo najboljši,« je po tekmi povedal nemški selektor Joachim Löw, ki je v prvi vrsti pohvalil Bastiana Schweinsteigerja in Philippa Lahma. »Danes sta na igrišču res pustila dušo, za ekipo sta se žrtvovala v vsakem pogledu. Pozabiti ne smem niti na Maria Götzeja, navsezadnje je on tisti, ki je dal zmagovalni gol. Preden je odšel na zelenico, sem mu rekel, naj svetu pokaže, da je boljši od Messija,« je dodal Löw.

Že pred tremi leti je o junaku včerajšnje tekme Franz Beckenbauer povedal: »Nemogoče je zaustaviti Götzeja. Ni ga igralca, ki bi igral bolje od njega. Mimo branilcev teče, kot da jih ni. Mario je, kar se tiče tehnike in pregleda nad igro, naša različica Lionela Messija.« Čeprav 'pravi' Messi z ekipo ni osvojil težko pričakovalnega naslova svetovnih prvakov, pa ga je Fifa počastila vsaj s tolažilno nagrado in ga razglasila za najkoristnejšega nogometaša na turnirju. Sam je pozneje povedal, da mu zlata žoga ne pomeni nič, najbolj si je namreč želel, da bi se k rojakom vrnil s pokalom.

»Zaslužili smo več in zato smo žalostni. Počutimo se slabo, zelo boli izgubiti na tak način,« je po tekmi povedal Messi, ki je bil v igri tudi za najučinkovitejšega igralca prvenstva, a mu je nagrado speljal Kolumbijec James Rodriguez.

Deli s prijatelji