FINALE

FOTO: Nemčija je svetovni prvak

Objavljeno 13. julij 2014 22.17 | Posodobljeno 14. julij 2014 02.20 | Piše: STA, Ma. F.

Edini gol na tekmi je v 113. minuti dosegel Mario Götze.

RIO DE JANEIRO – Nemška nogometna reprezentanca je četrtič v zgodovini osvojila naslov svetovnega prvaka v nogometu. V velikem finalu SP v Braziliji je v Rio de Janeiru po podaljšku premagala Argentino z 1 : 0. Edini gol na tekmi je v 113. minuti dosegel Mario Götze. Tretje mesto so si že v soboto priigrali Nizozemci z zmago s 3 : 0 proti Brazilcem.

Stadion Maracana, gledalcev 74.738, sodniki: Rizzoli, Faverani in Stefani (vsi Italija)
Strelec: 1 : 0 Götze (113.)
Nemčija: Neuer, Lahm, Hummels, Boateng, Höwedes, Schweinsteiger, Kramer (od 31. Schürrle), Müller, Kroos, Özil (od 120. Mertesacker), Klose (od 88. Götze)
Argentina: Romero, Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo, Perez (od 86. Gago), Mascherano, Biglia, Lavezzi (od 46. Agüero), Higuain (od 78. Palacio), Messi
Rumeni kartoni: Schweinsteiger, Höwedes; Mascherano, Agüero
Rdeči karton: /

Tako težko pričakovani mundial v Braziliji, ki so ga ob samem nogometu zaznamovale tudi kritike in protesti zaradi previsokih stroškov gostiteljstva, se je naposled končal. Prvenstvo je ponudilo številna presenečenja, v prvi vrsti gre izpostaviti Kostariko, ki je prišla do četrtfinala, in razočaranja, za katera so s slabimi predstavami poskrbeli Španci, Italijani in Portugalci. Nove navijače so dobili Mehičani in Čilenci z všečno in borbeno igro, Brazilci pa so predvsem s polomoma proti Nemcem v polfinalu (1 : 7) in Nizozemcem v tekmi za tretje mesto (0 : 3) kakšnega izgubili.

So pa kakšnega pridobili Nemci. Ti so namreč prišli do svojega četrtega naslova svetovnega prvaka (toliko jih ima tudi Italija) po slavjih v letih 1954, 1974 in 1990. Na tem SP so v skupini G najprej premagali Portugalsko in ZDA ter remizirali z Gano, v osmini finala so izločili Alžirijo, v četrtfinalu Francijo, v polfinalu pa še razbili Brazilijo.

Po mnenju mnogih je elf do naslova prišel zasluženo, saj je pokazal najboljšo igro, v svojih vrstah pa ima po novem tudi najboljšega strelca vseh časov na svetovnih prvenstvih Kloseja ter drugega strelca brazilskega mundiala Müllerja. Ta je dosegel pet golov, enega manj kot Kolumbijec James Rodriguez.

Tako Nemci kot dvakratni prvaki Argentinci za finale sicer prvotno niso načrtovali sprememb v začetnih enajstericah v primerjavi s polfinalom. Argentinci so tekmo dejansko začeli z identično postavo, saj je na klopi ostal ne povsem pripravljeni Angel Di Maria, prav tako tudi Agüero. V nemškem taboru je tik pred tekmo prišlo do zamenjave v ekipi, namesto predvidenega Samija Khedire, ki se je nekoliko poškodoval na ogrevanju pred tekmo, je zaigral Kramer, a je tudi on zaradi poškodbe igro moral zapustiti že po pol ure.

Finale, pred katerim sta na zaključni slovesnosti občinstvo na slovitem stadionu Maracana med drugimi ogrevala pevka Shakira in slavni kitarist Carlos Santana, se je začel kar živahno, z nemško pobudo, a brez resne priložnosti. V 21. minuti pa je Higuain za Argentino zapravil prvo izjemno priložnost na tekmi. Kroos je slabo oddal žogo proti svoji obrambi, sam pred Neuerjem se je znašel Higuain, vendar je slabo ustrelil. Bolje je meril v 30. minuti, ko je Neuerja premagal, a iz nedovoljenega položaja.

Čeprav so imeli Nemci več žogo v posesti, so bili Argentinci konkretnejši v kazenskem prostoru, med drugim so v 40. minuti znova zagrozili, na golovi črti pa je posredoval Boateng. V končnici prvega dela se je v obetavnem položaju znašel Kroos, vendar je z roba kazenskega prostora preslabo sprožil. Tik pred koncem polčasa je po kotu s strelom z glavo Höwedes zatresel še vratnico.

V 47. minuti je Messi zapravil novo veliko priložnost Argentine, ko je žogo z diagonalnim strelom malce z leve strani poslal mimo vratnice. V naslednjih trenutkih se je nadaljevalo bolj ali manj enakovredno merjenje moči, pravih priložnosti pa ni bilo. V zadnjih 15 minutah so Nemci nekoliko pritisnili, vedno bolj oblegali argentinski kazenski prostor, sprožili nekaj (neposrečenih) strelov, toda ostalo je 0 : 0.

V podaljšku je najprej zagrozil Schürrle, v 97. minuti pa je Palacio zapravil še lepšo priložnost, ko je iz kazenskega prostora zgrešil cilj. Potrpežljiva igra pa je Nemce nagradila v 113. minuti, Schürrle je prodrl po levi strani, podal v kazenski prostor, kjer je rezervist Götze žogo sprejel na prsih in jo nato iz prve poslal za hrbet Romera.

Naslednje SP bo leta 2018 gostila Rusija, tudi zaradi tega je bil med številnimi uglednimi ljudmi z različnih področij na finalni tekmi še ruski predsednik Vladimir Putin.

Deli s prijatelji