OI

Tino Maze na smukaškem prestolu zamenjala Sofia Goggia

Lindsey Vonn je osvojila bron, srebro pa precej presenetljivo Norvežanka Ragnhild Mowinckel.
Fotografija: FOTO: Mike Segar/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Mike Segar/Reuters

JEONGSEON – Kot predzadnja preizkušnja za ženske na olimpijskih igrah v Južni Koreji je bil danes na sporedu smuk, ta najprestižnejša alpska disciplina. Na žalost je imela Slovenija na startu le eno tekmovalko, in sicer Marušo Ferk, ki pa ni imela realnih možnosti za vidnejšo uvrstitev, zato je današnji nastop vzela bolj kot trening za jutrišnjo alpsko kombinacijo, kjer meri na višja mesta.

Tokratna preizkušnja ni postregla z novo senzacijo, favoritinje so pokazale, da sodijo tja, kamor smo jih uvrščali pred današnjim nastopom. Zmago si je zagotovila Italijanka Sofia Goggia. Uspelo ji je prehiteti Američanko Lindsey Vonn, ki je v Južno Korejo sicer prišla po nov naslov olimpijske prvakinje v smuku, in Norvežanko Ragnhild Mowinckel.

Potek smuka

Tina Weirater, ki naj bi se je lotevala bolezen, zaradi česar je izpustila zadnji tretji trening smuka, je dokazala, da ji pritisk na olimpijskih igrah ne povzroča večjih težav. Z lepo vožnjo brez napak je ob nastopu prevzela vodstvo pred Švicarko Corinne Suter in napovedala kandidaturo za najvišja mesta. Po že osvojeni superveleslalomski medalji na teh igrah je lahko nastopila zelo sproščeno. Na koncu se je izkazalo, da ni bila dovolj hitra za odličje.

S startno številko pet se je na progo pognala ena izmed glavnih favoritinj za zmago Sofia Goggia, ki ni začela najbolje, a nadaljevala odlično, saj je v spodnjem delu pred tekmicami pridobila skoraj sekundo in prevzela vodstvo. Nekoliko presenetljivo je pokazala zanesljivo vožnjo brez akrobatskih vložkov, kakršnih smo od nje vajeni, in tako poskrbela za zelo dober čas, ki je bil kar dve sekundi hitrejši kot na treningu.

Le dve številki za njo je nastopila nekdanja olimpijska prvakinja v smuku iz Vancouvra Lindsey Vonn, ki pa je za Italijanko zaostala skoraj pol sekunde in tako razočarala sebe in svoje navijače. Američanka je bila najhitrejša samo po prvem vmesnem času in kljub izjemni mehkobi smučanja in predstavi brez napak ni bila kos mlajši kolegici iz Italije.

Švicarka Lara Gut, ki si je danes zelo želela medalje, saj se ji je ta le za nekaj stotink izmuznila v superveleslalomu, je napačno ocenila in vzela predirektno smer pred enimi izmed vratc, hotela z veliko tveganja veliko pridobiti, a na žalost samo veliko izgubila in odstopila. Tako je postalo jasno, da olimpijske kolajne s prejšnjih iger v Sočiju ne bo obranila nobena smučarka. Najhitrejši Tina Maze in Dominique Gisin sta že končali kariero, Gutova pa je odstopila.

Hitra je bila na progi Avstrijka Stefanie Venier, ki se je po vmesnih časih merila za najvišja mesta, nato pa zdrsnila in odstopila pred zadnjim vmesnim časom.

S startno številko 19 pa je Norvežanka Ragnhild Mowinckel, ki je v življenjski formi, poskrbela za prvo in edino presenečenje na tekmi. Z mirno, a agresivno vožnjo je le za nekaj stotink zgrešila prvo mesto in olimpijski naslov ter novo senzacijo na olimpijskih igrah. Z odličnim nastopom si je tako zagotovila že drugo medaljo na igrah v Južni Koreji, srebrno je dobila že v veleslalomu, in tako postala prva smučarka na letošnjih igrah z dvema kolajnama.

Čehinja Ester Ledecka, presenetljiva olimpijska prvakinja superveleslaloma, se na štartu ni pojavila. 

Vrstni red:

1. S. Goggia ITA 1:39,22
2. R. Mowinckel NOR +0,09
3. L. Vonn ZDA 0,47
4. T. Weirather LIE 0,63
5. A. McKennis ZDA 1,02
6. C. Suter ŠVI 1,07
7. B. Johnson ZDA 1,12
8. M. Gisin ŠVI 1,33
9. V. Rebensburg NEM 1,42
10. R. Siebenhofer AVT 1,76

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije