MOTORJI

Marquez le še potrdil, da je SachsenKing

Že deveta zaporedna zmaga Marca Marqueza na VN Nemčije. Valentino Rossi: To je najboljši način za odhod na počitnice.
Fotografija: Marc Marquez (levo) je včeraj na Sachsenringu zmagal pred Valentinom Rossijem. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Marc Marquez (levo) je včeraj na Sachsenringu zmagal pred Valentinom Rossijem. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Španski motociklistični as Marc Marquez je le še potrdil, da je SachsenKing oziroma kralj Sachsenringa. Potem ko je v sobotnih kvalifikacijah s časom 1:20,270 odpeljal nov rekord proge na Saškem, je Hondin zvezdnik včeraj v šampionskem slogu sebi v prid odločil dirko za veliko nagrado Nemčije – že šestič zapored v razredu motoGP in skupno devetič zapovrstjo, če upoštevamo tudi njegove zmage v kategorijah moto2 (2011 in 2012) in do 125 ccm (2010)! V cilju je imel dobri dve sekundi naskoka pred drugouvrščenim italijanskim veteranom Valentinom Rossijem (+2,196), čigar uspeh je s tretjim mestom dopolnil njegov španski moštveni sotekmovalec Maverick Viñales (+2,776).

Toda preizkušnja na stezi, ki leži blizu Chemnitza, se ni začela po Marcovem okusu, saj je v prvi zavoj pripeljal kot tretji za rojakom Jorgejem Lorenzom in Italijanom Danilom Petruccijem (oba Ducati). »Po startu, ki mi ni uspel najbolje, sem izgubil dve mesti in potreboval sem kar nekaj časa, da sem se znova prebil v vodstvo. Zares ni bilo tako preprosto, kot je bilo morda videti od daleč,« je po peti letošnji in skupno 40. zmagi v motoGP, s katero je še povečal prednost v skupni razvrstitvi za SP, priznal Marquez. Na drugo mesto se je zavihtel v petem krogu, potem ko je prehitel Petruccija, vodstvo pa je prevzel v 14. krogu, v katerem je hladnokrvno izkoristil Lorenzovo napako in švignil mimo njega. »Zatem sem malo pazil na gume in videl, da se mi Valentino približuje. Zato sem spet malo bolj privil ročico za plin in se odpeljal v varno razdaljo,« je razkril 25-letni Španec in v nemščini pripomnil: »Ich liebe dich, Sachsenring!« (Ljubim te, Sachsenring!).

Nasmejan je bil tudi Rossi, ki se je z novimi stopničkami utrdil na skupnem drugem mestu, pri čemer ga zdaj od vodilnega Marqueza loči že 46 točk. »Pred prihodom v Nemčijo sem si še enkrat ogledal lansko predstavo Jonasa Folgerja na Sachenringu, ki se je pred letom dni na tej progi izkazal z drugim mestom. No, zdaj sem ga na stezi, ki našemu motorju ne ustreza najbolj, dosegel tudi sam. To je najlepši način za odhod na počitnice!« se je svoje uvrstitve in krajšega premora v prvenstvu razveselil 39-letni Italijan. Njegov rojak Petrucci (+3,376) se je moral po izvrstnem začetku na koncu sprijazniti z nehvaležnim četrtim mestom, Lorenzo (+5,780) pa je ciljno črto prevozil kot šesti tik za Alvarom Bautisto (Ducati, +5,183).
V razredu moto2 je prvič z vsemi tekmeci opravil Južnoafričan Brad Binder (KTM), v moto3 pa se je zmage veselil Španec Jorge Martin (Honda). Za točke v svetovnem prvenstvu se bodo najboljši cestnohitrostni motoristi naslednjič potegovali 5. avgusta v Brnu. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije