MOTO GP

Marquez dosegel svoj cilj

Na VN San Marina zmagoslavje Andree Doviziosa in Ducatija. Valentino Rossi se je moral sprijazniti šele s sedmim mestom.
Fotografija: Andrea Dovizioso ni skrival navdušenja po krstni zmagi v Misanu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Andrea Dovizioso ni skrival navdušenja po krstni zmagi v Misanu. FOTO: AFP

LJUBLJANA – Najhitrejšim trem cestnohitrostnim motoristom v kvalifikacijah za veliko nagrado San Marina prva startna vrsta ni prinesla sreče; Španec Jorge Lorenzo (Ducati), novi rekorder dirkališča v Misanu, je v predzadnjem krogu preizkušnje v razredu motoGP zdrsnil s proge in z drugega nazadoval na končno 17. mesto, v soboto še drugouvrščeni Avstralec Jack Miller (Ducati) je padel že v četrtem krogu, v kvalifikacijah tretjeuvrščeni Španec Maverick Viñales (Yamaha) pa na dirki ni mogel seči višje od petega mesta. Zmago je požel Italijan Andrea Dovizioso (Ducati), ki se je v vodstvo prebil v šestem krogu in se nato s peklenskim ritmom počasi, a vztrajno oddaljeval od najbližjih zasledovalcev z branilcem naslova svetovnega prvaka Marcom Marquezom na čelu, pred katerim je imel na koncu že skoraj tri sekunde naskoka. Kot tretji je po osamljeni dirki z zaostankom debelih sedmih sekund v cilj pridrvel Anglež Cal Crutchlow (Honda).


»Če sem iskren, nisem pričakoval, da bom zmagal tako zanesljivo. Toda odpeljal sem tako rekoč popolno. No, če ne bi vozil tako, kot sem, že ne bi mogel računati na uspeh, po katerem sem hrepenel zelo dolgo,« se je Dovizioso veselil svoje prve zmage v Misanu, tretje v sezoni in skupno enajste v kraljevski kategoriji, s katero se je v skupni razvrstitvi zavihtel na drugo mesto. Na vrhu se je le še utrdil Marquez, ki ima zdaj že 67 točk prednosti. »To je bila še ena težka preizkušnja, bitke z Ducatijevima dirkačema so vedno sila vznemirljive. Moj tokratni cilj je bil drugo mesto, in sem ga tudi dosegel, zato sem zadovoljen. V seštevku sem izgubil le pet točk in se prepričal, da sem s svojo hondo blizu Ducatiju tudi na stezi, na kateri v nasprotju s tekmeci nismo testirali. To je zagotovo dobra popotnica pred Aragonijo,« je razmišljal 25-letni Španec.

Čeprav so vse dirke v Misanu včeraj dobili Italijani – pred Doviziosom sta slast zmage okusila tudi Lorenzo Dalla Porta (Honda) v kategoriji moto3 in Francesco Bagnaia (Kalex) v moto2 –, številni domači navijači vendarle niso bili popolnoma zadovoljni z razpletom velike nagrade San Marina. Na odru za najboljše so namreč v kraljevskem razredu pogrešali Yamahinega zvezdnika Valentina Rossija, ki se je moral na stezi, blizu katere je odraščal, sprijazniti šele s sedmim mestom in je v točkovanju z drugega zdrsnil na skupno tretje mesto. Naslednja preizkušnja bo na sporedu 23. septembra v Aragoniji. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije