NOGOMET

Klavrn krst šefa Kavčiča, kapetana Jokića in dresov

Prenovljena slovenska nogometna reprezentanca je doživela hud poraz v Avstriji. Že jutri ob 20.15 ima priložnost za popravo proti Belorusiji v Stožicah.
Fotografija: Josip Iličić, v dvoboju z avstrijskim kapetanom Julianom Baumgartlingerjem, si edini zasluži pozitivno oceno za igro v Celovcu. Foto: AP
Odpri galerijo
Josip Iličić, v dvoboju z avstrijskim kapetanom Julianom Baumgartlingerjem, si edini zasluži pozitivno oceno za igro v Celovcu. Foto: AP

CELOVEC – Novi selektor slovenske nogometne reprezentance Tomaž Kavčič je z izbranci dobil pošteno lekcijo v pripravljalni tekmi z Avstrijo na celovškem stadionu Vrbsko jezero pred 18.100 gledalci, med katerimi je bil tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin. Severni sosedi so prepričljivo zmagali s 3:0 (strelca David Alaba 15., Marko Arnautović 36., 51.) in povsem prevladali nad nebogljeno slovensko vrsto, ki je bila podrejena v vseh elementih igre. Edini razpoložen za igro ob Kavčičevi selektorski premieri je bil Josip Iličić, ki je v prvem polčasu zadel vratnico. Na drugi strani so gostitelji, ki jih vodi prav tako novi selektor Franco Foda, dvakrat stresli okvir slovenskih vrat. Ta je solidno čuval Vid Belec, saj je Jan Oblak zaradi lažje poškodbe ostal brez nastopa in se je že vrnil v Madrid. Kavčič je pred jutrišnjo pripravljalno tekmo z Belorusijo v Stožicah vpoklical vratarja Olimpije Aljaža Ivačiča.

»Čestitam Avstriji za zasluženo zmago. Nas čaka še veliko dela, tekmo bomo analizirali in se posvetili Belorusiji v torek. Moramo se pogovoriti in analizirati, težko pa takoj po tekmi v nekaj stavkih povem, kaj je bilo narobe,« je vidno šokiran povedal Kavčič na druženju z novinarji, saj ni pričakoval, da bo njegovo moštvo delovalo tako apatično, neborbeno, neuigrano. Nov štoperski par Miha Mevlja in Aljaž Struna je bil razglašen, bočna branilca Nejc Skubic in novi kapetan Bojan Jokić sta v glavnem plavala. Kevin Kampl je bil bled v sicer najljubši vlogi na igrišču, njegov partner v defenzivni zvezni vrsti Rene Krhin je bil tako povsem na prepihu. Jasmina Kurtića kot da ni bilo na igrišču, Benjamin Verbič je premogel zgolj nekaj prebliskov, Robert Berič je bil povsem neopazen v konici napada. Igralo je samo eno moštvo – Avstrija. »Igralcem je težko, toda moramo dvigniti glave, saj nas že v torek čaka tekma z Belorusijo,« se je tolažil Kavčič in upal, da bo v dveh dneh igralsko in psihološko dvignil fante ter uspešneje uveljavil svojo taktiko. »Po eni tekmi ne morem izgubiti zaupanja v igralce, saj tudi oni niso prišli v reprezentanco samo zaradi ene dobre tekme,« je sporočil šef, ki je morda še največ pričakoval od povratnika Kampla. Zvezdnik bundesligaša Leipziga je povedal: »Sprememb ni bilo preveč. Vsi igralci so že dolgo v reprezentanci, ampak imamo neke nove ideje, neke stvari hočemo drugače narediti, tako da ne more biti vse od prve sekunde odlično. Avstrijci so pokazali, kaj moramo popraviti. Vem, da je dovolj potenciala v ekipi, da to tudi uresničimo.« Kapetan Jokić se je lahko zgolj pridušal: »Ni bilo lepo biti kapetan ob taki igri. Nismo bili pravi v vseh pogledih igre, a v torek nas čaka nova tekma, tam se moramo dvigniti.« Izkušeni vezist Valter Birsa je v drugem polčasu vstopil namesto Kurtića. »Ne moreš povleči veliko pozitivnega ob takšnem porazu. Avstrijci so nas nadigrali. Je pa bolje, da se nova zgodba slabo začne, da lahko potem sčistimo stvari, povemo, kar je treba povedati, in se dvignemo. Kakovost za uspeh imamo, tako da mislim, da bomo za naprej pripravljeni,« je povedal Birsa in razkril glavne pomanjkljivosti: »Zagotovo borbenost, agresivnost. Na to ne smemo nikoli pozabiti. Nismo ekipa, ki bi imela tako kakovost, da bi si dovolili, da bi proti nekomu stalno držali žogo. Tudi če bi izpilili določene stvari v tem pogledu in jih pripeljali na visoko raven, ne moremo pozabiti na borbenost. V današnjem nogometu ne moreš brez nje.« Očitno si v Kavčičevi zasedbi še niso razjasnili prav vsega v prvih štirih dneh priprav. Zavzet pristop, borbenost, hitrost, osredotočenost, pametne odločitve in nepopustljivost bi lahko bili dovolj za tako opevani nov zagon. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije