KOŠARKA

Dončić spet navdušil beograjsko občinstvo

Slovenski košarkarski zvezdnik je Real Madridu priigral zmago proti Crveni zvezd. Postal je tudi MVP kroga v evroligi, njegova prijava na nabor lige NBA še uganka.
Fotografija: Luka Dončić je ponovno blestel pod koši in potrdil, da je zrel za odhod v ligo NBA. Foto: euroleague.net
Odpri galerijo
Luka Dončić je ponovno blestel pod koši in potrdil, da je zrel za odhod v ligo NBA. Foto: euroleague.net

BEOGRAD – Za slovensko športno javnost je bila osrednja tekma 29. kroga košarkarske evrolige v glavnem mestu Srbije, kjer sta se pomerila Crvena zvezda z Alenom Omićem in Real Madrid z Luko Dončićem in Anthonyjem Randolphom. Španski velikan je zmagal z 82:79, odločilni mož na parketu pa je bil kdo drug kot fenomenalni Dončić s 24 točkami, statističnim indeksom 35 in predvsem neverjetno odločilno trojko v zadnji sekundi tekme. V 31 minutah je spet navdušil košarkarsko Evropo in postal MVP kroga, četrtič v sezoni in šestič v karieri. Dramatični finiš tekme sta zrežirala kar slovenska reprezentanta: Alen Omić je z zabijanjem 5,9 sekunde pred koncem izid izenačil na 79:79, nato pa je na sceno stopil Dončić, s preigravanjem iz igre vrgel svojega čuvaja in neoviran zadel trojko za zmago. Omić je dosegel 25 točk in 10 skokov ter imel indeks 30. S točkami in indeksom je dosegel svoja rekorda v evroligi. Pri Realu je drugi slovenski reprezentant Anthony Randolph dodal sedem točk, pet skokov in ukradeno žogo.

Čarobni košarkarski deček Luka Dončič je že večkrat poudaril, da je ob Olimpiji največji navijač Crvene zvezde in da zato rad prihaja v srbsko prestolnico. Vsakič znova je pri evforičnih domačih navijačih deležen posebnega sprejema in ob koncertu žvižgov preostalim Realovim košarkarjem so Beograjčani tudi tokrat ploskali le njemu. Na začetku in na koncu! Pred tekmo so mu ponovno namenili posebno pozornost z darilom, saj vedno izpostavlja, da je navijač Crvene zvezde, a tokrat z dodatkom, da je njegov klub vendarle Olimpija. V dvorani Aleksandra Nikolića smo videli veliko slovenskih navijačev ter znanih košarkarskih obrazov. Prišlo je precej slovenskih novinarjev in vse po vrsti je zanimalo, ali je kaj novega z Lukovo odločitvijo za prijavo na nabor lige NBA. Lukova mama Mirjam Poterbin je razkrila: »Prijavil se bo, a ga v ZDA na izboru potem verjetno ne bo. Takrat je namreč na sporedu finalna serija španskega državnega prvenstva, ki bi morala biti odločena po treh tekmah, da bi Luka mogoče lahko osebno prisostvoval dogodku.« Zanimivo je, da je Dončić po tekmi zanikal informacijo, ki jo je isti dan podal tudi njegov menedžer Bill Duffy, češ da se je že odločil o prijavi. »Ne vem še. O tem se bom odločil po koncu sezone, ko se bomo pogovorili z vsemi in bomo sprejeli končno odločitev. Nihče še ni potrdil, da grem na nabor, saj odločitev še ni padla,« je povedal 19-letni zvezdnik Real Madrida. Prijaviti se mora uradno do 22. aprila, res pa je tudi, da obstaja rok (11. junij), do katerega se lahko odjavi. Kakor koli že, kmalu bo jasno, ali bodo 21. junija v Barclay's Centru v Brooklynu privilegirani klubi v NBA lahko izbrali tudi Dončića.

Zelo verjetno je, da se bo najbolj vroči evropski košarkar z Realom vrnil v Beograd na zaključni turnir evrolige (18. do 20. maja), kjer bi lahko kraljevi klub osvojil svoj že deseti evropski naslov. Toda še prej mora v zadnjem krogu rednega dela tekmovanja z zmago proti Broseju priti do prednosti domačega igrišča v boju na izločanje. V primeru uspeha bomo zagotovo spet spremljali množično selitev slovenskih košarkarskih navdušencev v srbsko prestolnico. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije