MOTO GP

Novi lov na Marqueza

Ta vikend se v Katarju začenja 70. svetovno prvenstvo hitrostnih motociklistov.
Fotografija: Marc Marquez letos naskakuje svoj peti naslov svetovnega prvaka v motoGP. Foto: AFP
Odpri galerijo
Marc Marquez letos naskakuje svoj peti naslov svetovnega prvaka v motoGP. Foto: AFP

LJUBLJANA – Z današnjimi kvalifikacijami na dirkališču Losail v Katarju se začenjajo komaj pričakovani dnevi grmenja motociklov v razredu motoGP, na startno ravnino pa se bodo postavili dirkači, ki si lastijo kar 33 naslovov prvaka v vseh tekmovalnih razredih. Aktualni svetovni prvak Marc Marquez (Honda) bo naskakoval še svoj peti naslov med elito. Na testiranjih je pokazal, da se bo tudi tokrat vozil na mestih svete trojice, ki ji pripada zmagovalna penina. Marquez verjame, da je pred njim atraktivna sezona. »Ne morem napovedati, kdo se bo boril za naslov. Lani sem omenil štiri dirkače, na koncu pa sem se boril z Dovijem, na katerega nisem računal, zato je nemogoče kaj napovedati. Verjamem vase,« je samozavesten 25-letni Marquez. Največjo grožnjo Špancu bo tudi tokrat predstavljal Andrea Dovizioso (Ducati), ki lovi svoj prvi naslov prvaka v najmočnejšem razredu, saj se z enim naslovom, ki si ga je priboril leta 2004 v najšibkejšem razredu, ne more zadovoljiti. Ducati je v zadnjih dveh sezonah naredil ogromen korak naprej v razvoju motocikla, zato tudi Jorge Lorenzo na drugem rdečem motociklu ni brez možnosti za vidnejšo uvrstitev, Majorčan pa bi tudi rad dokazal, da njegov odhod iz moštva Yamahe lansko sezono ni bil brca v prazno. S tremi naslovi se je doslej okitila črna mamba med elito, dva pa je Španec s seboj prinesel iz srednjega razreda.

Rossi ne bo odnehal

Uvodno dirko lanske sezone je sredi puščave dobil Maverick Vinales (Yamaha), ki upa, da bo po nekaj dobro odpeljanih testiranjih našel prave nastavitve svojega motocikla, čeprav je v zadnjih komentarjih deloval dokaj obupano, ko ni zmogel konstantno odpeljati tridnevnih testiranj. Podobno kot Desmo Dovi niti on ni zadovoljen z le enim naslovom prvaka iz najšibkejšega razreda, zato bosta njegova želja in motivacija še večja. In ko smo že pri Yamahi, ne moremo mimo Valentina Rossija, ki ga v prvi vrsti žene le še želja po skupno desetem naslovu. Sedem naslovov si je priboril v najmočnejšem razredu, med najboljšimi pa vztraja že od leta 2000, ko je edini med aktivnimi dirkači vozil v takratnem kraljevem 500-kubičnem razredu. Kompleks ali želja, da bi na steno zarisal še deseto črtico, je tako močna, da je podpisal novo pogodbo, ki ga je na dirkališča prikovala še za naslednji dve leti, v lovu na jubilej pa se zanaša na izenačenost tekmecev.
Marc Marquez letos naskakuje svoj peti naslov svetovnega prvaka v motoGP. Foto: AFP
Marc Marquez letos naskakuje svoj peti naslov svetovnega prvaka v motoGP. Foto: AFP

»Ta sezona bo verjetno najbolj izenačena do zdaj. Mislim, da je kandidatov za zmago na prvi dirki kar devet, zato bom še bolj užival in zdaj res ne sme biti prostora za napake,« je poudaril dirkaški doktor, ki bo kandidiral za naslov v svoji skupno že 23. sezoni. Pri 39 letih je ikona motošporta in glavni magnet za navijače, na svojem 306. nastopu med elito pa bo pogledoval po mlajših, krvoželjnih tekmecih. Poleg že omenjenih mu bodo na poti stali še Dani Pedrosa (Honda), ki ima na računu tri naslove, vendar nobenega med elito, pa Andrea Iannone (Suzuki) in Cal Crutchlow (LCR Honda), ki še nista okusila slasti naslova prvaka. Tu sta še visokorasli Danilo Petrucci (Pramac Ducati), ki ga v mokrih razmerah večina konkurentov vedno gleda v hrbet, in Johann Zarco (Tech3 Yamaha). Francoz je svojo značilno zmagovalno salto pred navijači naredil pred dobrim letom, ko je osvojil svoj drugi naslov svetovnega prvaka v srednjem razredu. Pred nami je 70. SP motociklistov z 19 dirkami, zadnja bo 18. novembra v Valencii. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije