KATAR 2022

Brazilci plesali, Španci jokali

Brazilija v četrtfinalu nogometne-ga SP s Hrvaško, Maroko po enajstmet-rovkah boljši od Španije.
Fotografija: Maroški vratar Yassine Bounou je končal na rokah rojakov kot dan prej Hrvat Dominik Livaković. Maročani se bodo v soboto (16.00) pomerili z boljšim iz dvoboja med Portugalsko in Švico. FOTO: Lee Smith/Reuters
Odpri galerijo
Maroški vratar Yassine Bounou je končal na rokah rojakov kot dan prej Hrvat Dominik Livaković. Maročani se bodo v soboto (16.00) pomerili z boljšim iz dvoboja med Portugalsko in Švico. FOTO: Lee Smith/Reuters

Na nogometnem svetovnem prvenstvu je pred sinočnjo zadnjo tekmo osmine finala med Portugalsko in Švico eno največjih presenečenj letošnjega mundiala pripravil Maroko. V trdem sosedskem obračunu golov po več kot 120 minutah igre ni bilo: Španiji na stadionu Education City v Al Rayyanu ni uspelo unovčiti terenske premoči, Maročani, ki so bili v skupinskem delu SP krvniki Belgije, pa so bili sploh v prvem polčasu celo nevarnejši od favoriziranih tekmecev.

Razlika v podajah 926:216 v špansko korist je izzvenela v prazno, rezervist Pablo Sarabia je v zadnjem napadu podaljška sicer zadel vratnico, nato pa je okvir vrat zatresel še kot prvi španski izvajalec v »loteriji« enajstmetrovk, v kateri Špancem nato po zaslugi vratarja Seville Yassineja Bounouja ni uspelo zadeti niti enkrat. Po obrambah strelov Carlosu Solerju in kapetanu Sergiu Busquetsu je otrok madridskega Reala Achraf Hakimi s »Panenko« poskrbel za delirij na tribunah, kjer so atlaške leve do zgodovinskega podviga – prvič bodo nastopili v četrtfinalu mundiala – spet ponesli glasni in številni navijači, ki so si zvečer še s toliko večjim zanimanjem ogledali dvoboj Portugalske in Švice.

»Mislim, da smo storili dovolj za zmago, oni so se praktično ves čas branili na svoji polovici. Najbolj kruto je izpasti po enajstmetrovkah, ves čas smo poskušali najti nekaj prostora, a zmanjkalo nam je nekaj sreče ali pa zadnja podaja. Vseeno menim, da bo tovrstna izkušnja dobro dela naši mladi ekipi,« je po tekmi dejal 34-letni Busquets, ki je kot številni rojaki in vrstniki iz ostalih reprezentanc, ki so se že poslovile od Katarja, morda odigral zadnjo tekmo v dresu z državnim grbom. Špancem se je morebitno preračunavanje v skupinskem delu, po zaslugi poraza z Japonsko v zadnjem krogu so se izognili delu žreba z Argentino in Brazilijo, tako vrnilo kot bumerang.

Hrvati prebrali Brazilce

Enajstmetrovke so odločile tudi prvi ponedeljkov dvoboj med Hrvaško in Japonsko (1:1/Meda 43.; Perišić 55.), junak pa je s kar tremi obrambami postal vratar zagrebškega Dinama Dominik Livaković. V ponedeljkovi večerni tekmi so nato Brazilci že po manj kot 30 minutah pokopali vse upe Južne Koreje (4:1). Morda celo bolj kot vrnitev prvega zvezdnika Neymarja in nekaj prekrasnih golov, izstopala je predvsem moštvena akcija pri zadetku Richarlisona za 3:0, so odmevale plesne točke brazilskih nogometašev, ki se jim je pridružil celo 61-letni selektor Tite.

»Hudobneži bodo dejali, da je bilo to nespoštljivo do tekmecev, toda šlo je zgolj za izraz veselja po zadetku,« je o gibanju z boki povedal Tite, ki so ga razveselili še Vinicius v 7., Neymar v 13. (11-m) in Lucas Paqueta v 36. minuti, medtem ko je častni gol za Južno Korejo v drugem polčasu dosegel Paik Seung Ho. Sledi dvoboj s Hrvaško (petek, 16.00), ki bo tudi odprl četrtfinalne boje v Katarju, selektor aktualnih podprvakov Zlatko Dalić – v živo naj bi pospremil prav vse tekme seleçaa – pa očitno že pozna dobitno taktiko.

»Švicarji so proti Brazilcem odigrali najbolj inteligentno (izgubili so z 0:1 po golu Casemira v 83. minuti, op. a.). To bo za nas drugačna tekma od vseh drugih na tem SP, saj Brazilija želi igrati. Seveda ne bomo smeli igrati tako odprto, a tudi ne preveč obrambno. Ne bojimo se, toda verjetno gre za najboljšo ekipo mundiala,« je napovedal Dalić. Zmagovalec tega para se bo pomeril z boljšim iz petkovega večernega (20.00) obračuna med Argentino in Nizozemsko. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije