SMUČARSKI TEK

Žalostna je, ker klasika izumira

Anamarija Lampič zvedavo pričakuje novo tekaško sezono. Na treningih je preizkušala nove stvari, razlika tudi v količini.
Fotografija: Anamarija Lampič nasmejana pričakuje poolimpijsko tekaško sezono na snegu. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Anamarija Lampič nasmejana pričakuje poolimpijsko tekaško sezono na snegu. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Bronasta olimpijka Vesna Fabjan in Katja Višnar sta že stara garda slovenskega tekma na smučeh, 23-letna Anamarija Lampič, zmagovalka sprinta za svetovni pokal lanskega februarja v olimpijskem Pjongčangu, pa mlada. V Južni Koreji je bila na letošnjih ZOI skupaj z Alenko Čebašek šesta v ekipnem sprintu, sicer pa se 24. novembra v finski Ruki začenja nova sezona svetovnega pokala.

Anamarija se je na novo sezono pripravlja po programu Italijana Stefana Saracca, nekdanjega šefa slovenske reprezentance, zdaj naloge vodje ekipe A opravlja Nejc Brodar, pred odhodom na sklepne priprave v Skandinavijo pa je razkrila trenutno stanje. »Nazadnje sem vadila v Livignu, na tekmah sem se tudi merila z italijansko vrsto. Proga je bila odlično pripravljena, resda je bil krog malce krajši, približno za osem minut teka, a še vseeno se je dalo zelo dobro potrenirati. Škoda, ker nisem ostala še teden dlje, ker je bilo nato že res veliko snega. Pripravili so tudi druge proge, domov pa sem se vrnila na dež in rolke. Pripravljenost v sprintu je kar v redu, v teku na razdaljo pa bo treba še malce zagnati motor. V norveškem Beitostølnu bom sicer še nekaj malega tehnično potrenirala,« je začela smučarska tekačica iz Valburge pri Smledniku.

»Prvi cilj zame je uvod v Ruki, upam, da mi tam v sprintu v klasični tehniki naposled uspe priti med trideset najboljših. Tega si resnično želim. Nato bo moj cilj novoletni Tour de Ski in pa seveda svetovno prvenstvo v Seefeldu. Upam, da bo tam forma resnično na vrhuncu, želim si dobrih rezultatov v sprintu, prav tako ekipnem. Tudi na razdalji v klasični tehniki upam na najbolje, je nadaljevala Lampičeva. »Zagotovo sem se letos v vseh pogledih nadgradila in napredovala. Letošnja sezona je poolimpijska in sem se pač odločila, da tudi malce eksperimentiram. Preizkušala sem različne načine dela, bilo je tudi več treninga kot lani. Ne toliko količinsko bolj obsežnega, a napredek je. Bomo pa videli, kaj bo to prineslo. Vadim tako razdaljo kot sprint, res pa je, da je v slednjem veliko lažje priti med dobre tekmovalke. Razdalja le zahteva več ur treninga, več let garanja, upam, da bom v tem le še rasla. Malce je žalostno, da so v letošnjem svetovnem pokalu večinoma sprinti v prosti tehniki, kar devet jih je proti trem klasičnim. To je kar razlika. Kakor vidim, klasična tehnika izumira, še posebno v sprintih,« meni Anamarija Lampič. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije