ROKOMET

Za Adžićeve nov dan D, finale s Hrvaško

Tri Ljubljančanke v slovenski reprezentanci stavijo na duha Stožic.
Fotografija: Slovenske rokometašice premikajo mejnike. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Slovenske rokometašice premikajo mejnike. FOTO: Leon Vidic

Isto evropsko prvenstvo, nova zgodba. Slovenske rokometašice so se po veliki zmagi proti Srbiji s 27:24 v Celju iz Rimskih Toplic preselile v Ljubljano, kjer jih danes ob 18. uri čaka še en t. i. balkanski derbi proti Hrvaški, tretji z zadnjega eura na Danskem. Reprezentanca je v glavno mesto prenesla dve točki in ima vsaj teoretično še vse možnosti tudi za preboj v polfinale.

V Stožicah je nastala nova skupina I glavnega dela 15. EP, največjega tekmovanja za ženske pri nas. V njej imajo Norvežanke, s katerimi se bodo Slovenke pomerile v ponedeljek ob 18. uri, 4 točke, Slovenija, Hrvaška, Danska in Švedska po 2 ter Madžarska, ki bo zadnja tekmica v sredo ob 15.30, nobene. Prav vse se še lahko prebijejo v zaključne boje, ki bodo konec prihodnjega tedna prav tako v Stožicah.

Slovenska dekleta so v hotel Austria Trend le streljaj od Stožic, kjer je nastanjenih prav vseh šest od 12 udeleženk drugega dela, prišla včeraj zgodaj popoldne. Še preden so se nastanila v sobah, jih je pričakala množična sedma sila. Tudi tuje. Rokometna mrzlica, ki so jo Slovenke zanetile v Zlatorogu, se je očitno preselila tudi v metropolo ...

Slovenija se je prvič po letu 2004, ko je bila na Madžarskem deveta, prebila v drugi del EP in že zdaj je jasno, da bo to njena najboljša uvrstitev od tedaj. Blizu je tudi izboljšanje najboljšega rezultata na velikih tekmovanjih, 8. mesta s SP 2003 na Hrvaškem. Zmaga proti Hrvaški pa bi odprla vrata zares odmevnemu dosežku, česar se v slovenskem taboru dobro zavedajo.

Čas za poravnavo računov

»Res je fenomenalen občutek, ko greš po dolgem času v drugi krog velikega tekmovanja. Ker se to dogaja na domačih tleh, še toliko bolje. Ljubljano res doživljamo kot svojo bazo, saj je večina akcij prav tukaj, v ekipi nas je tudi kar nekaj Ljubljančank,« je bila nasmejana Nina Žabjek, prava borka v obrambi, ki verjame v zmago proti južnim sosedam: »Z njimi smo se dvakrat pomerile pred prvenstvom in obakrat tesno izgubile. Zdaj prihaja prava tekma in čas je, da se jim oddolžimo z obrestmi.«

Druga Ljubljančanka je še ena Nina, Zulić, ki ne skriva še višjih ambicij. »Imamo pravico biti optimistične, imamo dve točki in vse je še odprto. Vse tri reprezentance smo v zadnjem letu spoznale in verjamemo, da se lahko z njimi kosamo. Hrvaška ima kakovostno reprezentanco, to bo spet čustvena tekma, še en balkanski derbi,« se tekme veseli Zulićeva, ki verjame, da bodo njene Stožice prekosile decibele iz Zlatoroga: »Morale bi, ljudje so gotovo prepoznali našo srčnost in povezanost ter nas bodo prišli podpret.«

Sanja o treh zmagah

Še ni zmanjkalo Ljubljančank, tukaj so tudi Tamara Mavsar, Amra Pandžić, odkritje eura Tija Gomilar Zickero, Ema Abina. Najbolj izkušena je vratarka Branka Zec. »To prvenstvo doživljam še posebno čustveno, ker sem se nekako že odločila, da bo to moje zadnje sodelovanje z reprezentanco, v kateri sem že od leta 2006. Zelo sem vesela, da smo prišle v moje mesto, kamor nismo prišle le na obisk. Sem nepopravljiva optimistka in sanjam o treh zmagah ter bojih za kolajne. No, realno stanje se bo pokazalo na koncu. Hrvaška? Če bomo prave, bomo zmagale,« pravi 36-letna čuvajka mreže.

Selektor Dragan Adžić je iz dneva v dan bolj navdušen nad svojimi borkami. »Zares uživam v delu z njimi. Kako so se odzvale proti Srbiji, je za vso pohvalo. Toda takoj zatem smo spet ohladili glave. Proti Hrvaški bo dan D, zame osebno bo to finale,« vzdušje podpihuje Adžo, ki dobro ve, kako se je treba lotiti odločilnih bojev. Svojo Črno goro je leta 2012 popeljal do srebra tako na OI kot EP.

 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije