POTAPLJANJE

Večina ne zna plavati

Alenka Artnik se je lani na vdih potopila sto metrov globoko, postala je svetovna prvakinja in četrta ženska, ki je dosegla to magično mejo; za nove podvige se že od februarja pripravlja v toplih krajih, na Filipinih.
Fotografija: Alenka Artnik trenutno živi in trenira na filipinskem otoku Pangalao. Foto: Gregor Dinghauser
Odpri galerijo
Alenka Artnik trenutno živi in trenira na filipinskem otoku Pangalao. Foto: Gregor Dinghauser

Filipini imajo 7641 otokov, izmed te množice si je Alenka Artnik izbrala otok Pangalao iz skupine Visayas. Zakaj prav Pangalao? "Na Pangalau živim in treniram, ker ima optimalne razmere za treninge prostega potapljanja.

Morski tokovi niso premočni, organiziranost treningov je na visoki ravni, cene so precej nižje kot v Evropi. Prosto potapljanje freediving se bliskovito razvija. Še lani so bili tu štirje centri, letos že osem."
Na Pangalau je stkala prijateljstva s številnimi športniki, s katerimi trenira. "Tudi lokalci vedo, da nisem turistka, zato so cene bolj podobne lokalnim. Na nas, freediverje, gledajo kot na vesoljce. Razumljivo, saj večina ne zna plavati." Domačini na Pangalau so zelo prijazni in preprosti, kot je preprosto vse njihovo življenje. Za srečo ne potrebujejo veliko.

V tople kraje, najprej v Egipt, je Alenka začela potovati pred tremi leti, ko se je odločila za profesionalno pot v prostem potapljanju in vse pustila za seboj. Na znani turistični in potapljaški destinaciji ob Rdečem morju, v Dahabu, je živela in trenirala devet mesecev. Spominja se prvega potopa v Rdečem morju: "Bilo je preprosto magično. Koralni greben je bil tako barvit in poln življenja, da sem mislila, da sanjam. Sinajsko gorovje in zvok molitve v daljavi sta naredila sceno še bolj pravljično. Želela sem kričati od veselja. Zajokala sem. Bile so solze radostnice."

Trenira z azijskimi potapljači.
Trenira z azijskimi potapljači.

Alenkina najljubša disciplina (tekmujejo v osmih disciplinah v bazenu in globinskem potapljanju), v kateri je svetovna rekorderka, je potapljanje s konstantno obtežitvijo z monoplavutjo. Zdaj se pripravlja za prestižno tekmo Vertical blue na Bahamih, ki bo julija v potapljaškem raju, v Dean's Blue Hole, 202 metra globoki modri morski luknji, drugi najgloblji na svetu.

Vsakodnevni naporni treningi so v bazenu in v morju in prav veliko časa in možnosti, da bi odkrivala še druge kraje in otoke na Filipinih, nima. Kadar si vzame prost dan, gre najraje šnorklat (plavat in z gladine z masko opazovat podmorski svet) do sosednjega otočka Balicasag, ki ga objema čudovit koralni greben z bogatim morskim življenjem. "Palme, peščene plaže in toplo morje so seveda nekaj časa zanimivi, veliko raje pa imam našo naravo in Sredozemsko morje, čeprav je precej hladnejše," poudarja svetovna prvakinja.

Laik bi si mislil, da pri globinskih potopih (na globino 100 metrov traja tri minute in pol v obe smeri) Alenka vidi številne zanimive morske živali. Pa ni tako. Globinski potopi so v prvi vrsti potopi v samega sebe. Večji del ima zaprte oči in ne ve, kaj se dogaja okoli nje. »Morda je tako najbolje. Se pa zgodi, da mimo platforme, kjer treniram, priplavajo delfinčki. To je lepa in močna izkušnja, ko si delimo morje s tako čudovitimi bitji."

Letošnji načrti? "Prosto potapljanje postaja izjemno priljubljeno tudi v Sloveniji. S Tadejem Černošem, lastnikom potapljaške šole Blue inhale, bova avgusta organizirala teden prostega potapljanja na Pagu. Tekmovalno sezono bom sklenila oktobra, ko bom v Turčiji poskušala ubraniti svetovni rekord v disciplini s konstantno obtežitvijo s stereoplavutmi, ki ga imam s 85 metri globine," sklene Alenka Artnik.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije