SKOKI

Ulaga ne razume planiške računice

Jutri in v soboto tradicionalna 47. mednarodna revija skokov v Mostecu. Primož Ulaga upa, da odgovorni z Ljubom Jasničem niso požrli obljube.
Fotografija: Primož Ulaga opozarja, da bi morali skakalni klubi dobiti več od planiškega spektakla. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Primož Ulaga opozarja, da bi morali skakalni klubi dobiti več od planiškega spektakla. FOTO: Igor Mali

LJUBLJANA – Čeprav je vreme na trenutke že prav poletno, visoke temperature ne odvračajo smučarskih skakalcev od napornih treningov. Še več; za nekaterimi, zlasti mlajšimi, so že tudi prve preizkušnje v novi sezoni (v Kisovcu, Žireh in Velenju), konec tega tedna pa večino čaka še tradicionalna 47. mednarodna revija skokov v Mostecu, katere vrhunec bo sobotna (18.00) tekma mešanih parov z več slovenskimi reprezentanti (Urša Bogataj, Ema Klinec, Nika Križnar, Špela Rogelj, Tilen Bartol, Anže Semenič, Timi Zajc ...) na 60-metrski napravi pod Rožnikom.

»Vprašanje je, ali je Mostec zaradi tako imenovanega zelenega pasu in majhnosti skakalnice, ki se od mojih časov ni bistveno povečala, še prava zgodba za ljubljanske skoke. Škoda, ker se pred leti ni podprlo in uresničilo zamisli o gradnji centra z 90- in 120-metrsko napravo v Podutiku, ki bi bil za nas idealen. Včasih smo imeli najboljšo infrastrukturo v Sloveniji, zdaj nas klubi prehitevajo po levi in desni,« je Primož Ulaga, predsednik SSK Ilirija, ki že vrsto let prireja revijo v Mostecu, navedel enega od razlogov, zakaj društvo izpod Rožnika že dlje nima reprezentanta s kolajno na katerem od velikih tekmovanj.

Naj odstopijo, če ne znajo!

A v ljubljanskem klubu, v katerem se je tudi zaradi zadnjih slabših dosežkov Petra Prevca & Co. vpis otrok v prejšnjih dveh letih s 130 zmanjšal na 90, se trudijo po svojih najboljših močeh, pri čemer se – tako kot v mnogih drugih klubih – zavzemajo za večjo podporo Smučarske zveze Slovenije (SZS) oziroma vsaj za takšno, kot jim je bila, denimo, obljubljena lani, torej pol leta pred januarskimi volitvami za predsednika zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo pri SZS.

»Že dolgo se borim, da bi imeli klubi, ki ustvarjamo skakalce in reprezentante, več od vsakoletnega finala svetovnega pokala v Planici. Lani smo na mojo pobudo prišli tako daleč, da so odgovorni sprejeli sklep, po katerem se bo vsako leto od dobička tekmovanja na letalnici bratov Gorišek med društva razdelilo 120.000 evrov. No, zdaj o tem ni več ne duha ne sluha, pa sta od planiškega spektakla minila že dobra dva meseca,« se Ulaga boji, da so pristojni s predsednikom zbora in odbora Ljubom Jasničem na čelu požrli dano obljubo. Kakor mu je prišlo na uho, naj teh za klube tako pomembnih finančnih sredstev letos ne bi bilo, kar se mu zdi nedopustno.

»V zakulisju se govori, da nimajo denarja, ker so ga namenili za pokritje nastalih stroškov za izvedbo tekme v smučarskem teku in kandidaturo za nordijsko SP leta 2023. Vse lepo in prav, toda klubi bi vendarle morali biti na prvem in ne na zadnjem mestu,« je poudaril nekdanji vrhunski skakalec, ki mu ne gre v račun, da je proračun največjega slovenskega športnega praznika že vrsto let enak (okrog dva milijona evrov). »Ves svet gre naprej, le Planica, ki bi se morala s svojo prireditvijo valjati v denarju, caplja na mestu. Le kakšni prireditelji so to, če leto za letom prikazujejo pozitivno ničlo? Če od takšnega spektakla ne znajo iztržiti več, naj raje odstopijo in dajo priložnost drugim! Očitno pa na zvezi nekomu ustreza, da je tako, kot je,« zmajuje z glavo Ulaga.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije