NOGOMET

Špoki uživa v zelenem

Atene pričakujejo veliki nogometni derbi s tremi Slovenci.
Fotografija: Andraž Šporar se v Atenah imenitno počuti. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Andraž Šporar se v Atenah imenitno počuti. FOTO: Blaž Samec

Evropski nogometni pladenj ponuja marsikaj, ta konec tedna še več kot običajno. Derbiji si sledijo kot po tekočem traku, že v naši soseščini bo pestro: v zahodni z mestnim obračunom Rome in Lazia ter znamenito klasiko Juventus vs. Inter. Kot v pravem kotlu bo v Atenah, kjer se »ustavi čas«, ko napoči termin velikega mestnega derbija med Panathinaikosom in Olympiakosom.

Da bi se pri nas kdo vznemirjal ob dogajanju v grškem prvenstvu – takšni so redki. Toda glede na sedanji utrip pri Panathinaikosu se lahko zgodba pri nas vsaj za stopinjo ali dve premakne: še nikdar v zgodovini pričakovanje nogometne bitke za Atene ni imelo takšnega slovenskega priokusa, kot mu bo pripadlo v nedeljo.

Nikogar ne bi presenetilo, če bi Panathinaikosov trener Ivan Jovanović, 60-letni Srb z dolgimi izkušnjami na grških trenerskih klopeh, na igrišče postavil tri slovenske reprezentante – Adama Gnezdo Čerina, Andraža Šporarja in Benjamina Verbiča. Kajti ti so v hipu obnoreli temperamentne Grke, ni tekme, ko vsaj eden od teh ne bi zablestel. Tako kot nazadnje Špoki, z golom za zmago v 92. minuti proti Arisu.

Moštvu gre kot po maslu, evforiji v pričakovanju derbija na 1. mestu z rekordno bero 10 zmag v 10 prvenstvenih nastopih ni videti konca. Navijači posebno častijo strelce in podobne trenutke kot nekoč v Bratislavi, kjer je bil najboljši nogometaš slovaške lige, že zdaj doživlja 28-letni Ljubljančan tudi v grški metropoli. Obenem uživa v klubski barvi – tako kot njegova Olimpija je tudi Panathinaikos zeleno-bel. Tako je bilo tudi, ko je igral pri Sportingu v Lizboni.

Tudi Verbič, otrok celjske šole, pri množici zeleno-belih navijačev v Atenah občuti naklonjenost, njegov delež je ob sanjski beri – 10 tekem, 10 zmag – viden, izkušnje iz Københavna, Varšave in Kijeva, kjer je igral v zadnjih letih pod evropskimi žarometi, mu dobro denejo. Kako pomembna je vloga v zvezni vrsti Adama Gnezde Čerina, je opazno tudi pri naših sosedih na Reki. Tam moštvo ne najde več poti k uspehu, med poglavitnimi vzroki je tudi selitev slovenskega reprezentanta v Atene.

Za ugled vseh treh bi bila zmaga št. 11 imenitna, toda 47-kratni grški prvaki iz pristaniškega Pireja ne bodo stali križem rok. Prav zmaga v derbiju bi najlažje odplaknila Olympiakosovo četrtkovo evropsko razočaranje ob porazu doma proti Nantesu z 0:2 ... 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije