SKOKI

Še Goldi težko razume Prevčevo krizo

V Saporu ta konec tedna dve posamični tekmi za svetovni pokal. Med šesterico slovenskih skakalcev tudi povratnik Žiga Jelar.
Fotografija: Peter Prevc išče pot iz krize. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Peter Prevc išče pot iz krize. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – V Saporu, kjer se je zbrala nekoliko okrnjena svetovna elita v smučarskih skokih, lani ni bilo moških tekem za svetovni pokal. Nazadnje so se tam najboljši skakalci na svetu med seboj merili pred dvema letoma, ko je Peter Prevc na prvi tekmi poletel na najvišjo stopnico, na kateri se je s povsem enakim točkovnim izkupičkom stiskal skupaj s Poljakom Maciejem Kotom.
Peter Prevc išče pot iz krize. FOTO: Marko Feist
Peter Prevc išče pot iz krize. FOTO: Marko Feist

Oba sta se medtem znašla v precejšnji krizi, iz katere se želita čim prej pobrati. Športnik iz Limanowe na jugu Poljske je v tej zimi med elito nabral vsega 14 točk, s katerimi v skupni razvrstitvi drži komaj 47. mesto. V Zakopanah, kjer zdaj živi, si je 27-letni Kotek, kakor ga kličejo, minulo nedeljo priskakal eno samcato točko za 30. mesto.

Čeprav mu ne gre po načrtih in željah, ima še zmeraj mesto v poljskem moštvu, v katerem ima zelo pomembno vlogo, kot vedo povedati poljski novinarji. Glavni trener, Avstrijec Stefan Horngacher, mu zaupa in verjame, da bo prej ali slej spet naredil preskok. Peter se je v nasprotju z Maciejem umaknil na trening. Čeprav se je doslej v tej sezoni udeležil dosti manj tekem od Kota, ima na svojem izkupičku enkrat več točk, v seštevku pa ta čas zaseda 40. mesto.
 

Če pomisliš, kako je Peter letel


Njegov padec forme preseneča mnoge tuje poznavalce tega športa. »Če pomisliš, kako je Peter letel in prevladoval v tisti nepozabni zimi 2015/16, kaj vse je takrat osvojil, kar ne moreš verjeti, kako nizko je padel,« je nedolgo tega skakanje najstarejšega od bratov Prevc komentiral nekdanji šampion in zdajšnji strokovni komentator na avstrijski nacionalni televiziji Andreas Goldberger.

Ob tem je ugibal, da ima 26-letni Gorenjec, ki je svojo zadnjo od 22 zmag predlani slavil prav v Saporu, očitno močno načeto samozavest, zato bi za vnovično okrepitev te potreboval niz dobrih skokov na tekmi. »Že po enem dobrem rezultatu, s katerim bi se lahko znebil krča, bi se mu lahko spet odprlo,« je razmišljal 46-letni Avstrijec, ki se lahko pohvali s tremi velikimi kristalnimi globusi (1992/93, 1994/95 in 1995/96).


Kakor koli že; Peter bo po Zakopanah izpustil tudi Saporo, kjer bodo ob njegovem najmlajšem bratu Domnu Prevcu od danes do nedelje pod slovensko zastavo skakali še Tilen Bartol, Anže Lanišek, Anže Semenič, Timi Zajc in Žiga Jelar; ta je ostal na Japonskem po nedavnih preizkušnjah za celinski pokal, prek katerega je našemu zastopstvu že skoraj zanesljivo zagotovil sedmo kvoto za nastope v naslednjem ciklusu svetovnega pokala. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije