KOŠARKA

Sani in Boki s simfonijo še zadnjič na parketu

Sani Bečirović in Boštjan Nachbar bosta še uradno sklenila športno pot.
Fotografija: Boštjan Nachbar in Sani Bečirovič sta ostala v košarki, Boki vodi sindikat evroligaških igralcev, Sani je zastopnik košarkarjev. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Boštjan Nachbar in Sani Bečirovič sta ostala v košarki, Boki vodi sindikat evroligaških igralcev, Sani je zastopnik košarkarjev. FOTO: Drago Perko

LJUBLJANA – Še dobri trije tedni nas ločijo od praznika slovenske košarke. Letos bo 17. september prvič košarkarski državni praznik. Vsako leto se bomo na ta dan spominjali naslova evropskega prvaka, ki so ga Goran Dragić in družba osvojili pred slabim letom v Turčiji. Da se je to zgodilo, so bila potrebna leta garanja, odrekanja. Potrebne so bile generacije, ki so to reprezentanco postavile na evropski in svetovni zemljevid. Pri tem sta pomembno vlogo odigrala tudi Sani Bečirovič in Boštjan Nachbar, ki ta četrtek, 30. 8., jemljeta slovo.

V Areni Stožice bosta na spektaklu za košarkarske sladokusce, romantike in nostalgike, imenovanem Košarkarska simfonija, zbrala eminentna imena evropske košarke, sopotnike, tekmece in akterje, s katerimi sta zadnjih 20 let pisala slovensko, evropsko in svetovno košarkarsko zgodovino. "Nekaj sva pa dala tej slovenski košarki," povesta Sani in Boki.


Bečirovič in Nachbar zlato z reprezentanco imata! Bila sta člana legendarne zasedbe, ki je leta 2000 na evropskem prvenstvu v Ohridu premagala konkurenco v starostni kategoriji U20. S 66:65 je bila Slovenija, vodil jo je selektor Zoran Martić, boljša od Izraela. Bečirovič je bil z 18,5 točke in 3,3 podaje prvo ime Slovenije, Nachbar mu je sledil s 13,3 točke in 4,4 skoka. "Vedno sva gnala naprej drug drugega. Ko je Boštjan naredil kaj dobrega, sem bil vesel. V isti sapi pa sem hotel to ponoviti, preseči. Med nama je vladalo zdravo rivalstvo," nadaljuje Sani, ki je kot Nachbar nadaljeval športno pot v Italiji.
 

Za dober namen


Nachbar se je leta 2000 iz Pivovarne Laško preselil v Benetton Treviso, leta 2002 pa je bil že v ligi NBA. Sani je po dveh sezonah v Olimpiji šel v bolonjski Virtus, potem pa izgubil pomembna leta v bolniški postelji zavoljo težav in operacij kolen. Tudi zato je ostala zanj liga NBA nedosanjan sen. "Če bi šel direktno iz Olimpije v Denver, potem bi igral tam. A sem hotel naprej nekaj narediti v Evropi," nadaljuje Sani. Boki je v Ameriki nosil dres Houstona, New Orleansa, Oklahome in New Jerseyja. Danes sta oba vesela, ko spremljata Luko Dončića, ki se v kampu Dallasa v potu svojega obraza pripravlja na krstno sezono v ligi NBA. "Luka je izjemno zrel za svoja leta. Prekaša številne izkušene košarkarje. Želim si le, da bi ostal zdrav," mu zaželi Sani.

"Menim, da bo Dončiću v ligi NBA še lažje kot v Evropi. NBA je cirkus. Luka pa prihaja v to tekmovanje z izjemnim renomejem. Prepričan sem, da bo Dallas naredil vse, da Luki uspe," pa je še bolj optimističen Nachbar. Luka ne bo v Stožicah, se je pa je odzval in v Ljubljano poslal svoj podpisani dres. Dražili ga bodo do srede. Izkupiček dražbe bo v celoti namenjen projektu Botrstvo v Sloveniji in bo tako trem mladim športnim talentom iz socialno ogroženih družin omogočil razvoj. "Žal mi je, da se Luka ne bo mogel udeležiti Košarkarske simfonije, se mu pa iz srca zahvaljujem za to gesto. Zahvala gre tudi njegovemu novemu klubu Dallasu," je še dodal Sani. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije