ODBOJKA

Razpad sistema proti rdečim vražičkam

Slovenske odbojkarice EP začele z dvema porazoma. Proti Poljski in Belgiji je bilo preveč treme in krča.
Fotografija: Kapetanka Eva Mori in soigralke niso ukanile Belgijk. FOTO: CEV
Odpri galerijo
Kapetanka Eva Mori in soigralke niso ukanile Belgijk. FOTO: CEV

LODŽ – Slovenskim odbojkaricam se po pričakovanju ni izšla uvodna tretjina skupinskega dela evropskega prvenstva v poljskem Lodžu. Najprej so z gostiteljicami klonile z 0:3 (–12, –22, –23), nato pa jih je ugnala še Belgija s 3:0 (–13, –21, –20). V uvodnem dvoboju starocelinskega tekmovanja so Slovenke proti gostiteljicam skupine B delovale predvsem nemočno v bloku, višje Poljakinje so izbrankam selektorja Alessandra Chiappinija postavile kitajski zid.

Igra v krču in slab sprejem sta še poglobila težave, v tretjem nizu pa je vstop podajalke Sare Najdič le malce popravil zadeve. A za zmago nad poljskimi favoritinjami, kar bi bilo seveda prvovrstno presenečenje, bi morale tekmo odigrati mnogo bolj kakovostno in stalno. »Nekako smo pričakovali, da se lahko v prvem nizu zgodi to, kar se je. Pred tekmo je bila ekipa precej mirna, a so potem vzdušje, polna dvorana in himni vplivali na spremembo razpoloženja. Na začetku se je videlo, da se bojimo igrati. Delali smo napake in jim olajšali delo. V drugem nizu se je to spremenilo, naredili smo tudi nekaj taktičnih sprememb, nismo pa dobro servirali, razen v zaključku tekme. A vseeno smo našli način, da proti njim igramo, borili smo se in v nekaterih trenutkih so se potem pokazale izkušnje nekaterih igralk. A Poljska je našla način, da je prišla do zmage,« je menil slovenski selektor Chiappini.

Srednja blokerka Tina Grudina pa je dodala: »Tekma ni bila lahka, saj je bilo vzdušje v dvorani neverjetno, v prvem nizu je do izraza prišla naša trema. Pozna se, da imajo Poljakinje več izkušenj in tudi kakšen centimeter več.«
 

Zrele tekmice


Tudi proti Belgijkam, ki imajo v svoji vrsti nekaj igralk poljskega rodu pa tudi staro znanko še iz časov kamniškega Calcita Ilko Van de Vyver, ni šlo. Belgija je bila dvakrat s 3:0 boljša že v kvalifikacijah za to EP, tokrat pa so jim Chiappinijeva dekleta vse zelo olajšala s slabim sprejemom začetnega udarca, in rdeče vražičke, vzdevek po belgijski nogometni reprezentanci, so zanesljivo prišle do zmage.

»Želele smo si, da bi nadaljevale igro, ki smo jo prikazale v zadnjih dveh nizih proti Poljski. A smo na začetku naredile preveč napak in nismo zaključile tistih lahkih žog, ki bi jih morale, da bi lahko zasukale rezultat. Zgodilo se nam je enako, s še dodatnimi napakami kot proti Poljakinjam,« je navrgla srednja blokerka Saša Planinšec. »V prvem nizu se nam je zgodil spet manjši razpad sistema. Vseeno so Belgijke tako zrele, da vzamejo niz, ko je to treba,« pa je dodala sprejemalka Monika Potokar

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije