KOLESARSKI SAMORASTNIK

Primož Roglič ni pomočnik, on je vodja!

Nekdanji smučarski skakalec in kolesarski samorastnik Primož Roglič je s svojimi rezultati kolesarstvo obrnil na glavo. Prva sta nanj postala pozorna Milan Eržen in Mirko Tuš.
Fotografija: Menjajo se hostese in lokacije, Primož ohranja svoj slog in harmonijo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Menjajo se hostese in lokacije, Primož ohranja svoj slog in harmonijo. FOTO: Reuters

Trije tedni na kolesu so za svetovno kolesarsko elito. Francoska pentlja, ta sloviti Tour de France, se vedno sklene s parado šampionov na Elizejskih poljanah. Eden glavnih junakov, če ne kar odkritje Toura, je naš 28-letni Kisovčan Primož Roglič. Njegova uvrstitev je uspeh za anale slovenskega športa, ki se čudi, kako to vse Primožu uspeva. Številni so le zmajevali z glavo in nismo mogli verjeti, kako svež je prišel Roglič na vrh prelaza Portret in mirno dal izjavo za TV Slovenijo, medtem ko so drugi iskali sapo. To je Primož, to je kolesarski fenomen! Ki s svojo kariero, treningi, na glavo postavlja dosedanjo dirkaško kolesarsko doktrino!

Klic Mirka Tuša

Vse skupaj pa sega šest, sedem let nazaj. Septembra 2012 je Roglič zmagal na 34. skoku na Vršič, izkazal se je na maratonu Franja. »Nanj sta postala pozorna Milan Eržen in Mirko Tuš, ki sta me poklicala, da preverimo, kdo je ta fant,« se prvega glasu o fenomenu Rogliču spominja dr. Radoje Milić, specialist športne medicine in fiziolog, ki že več kot četrt stoletja deluje v Laboratoriju za fiziologijo na Fakulteti za šport v Ljubljani. »Če bi bil bivši kolesar, bi vedeli zanj. Izkazalo se je, da je totalni samorastnik,« nadaljuje dr. Milić, ki je Rogliča seveda sprejel na teste, ki so pokazali izjemne rezultate.

Dr. Radoje Milić je v svoji karieri sodeloval s številnimi šampioni, tudi s Tino Maze. FOTO: Drago Perko 
Dr. Radoje Milić je v svoji karieri sodeloval s številnimi šampioni, tudi s Tino Maze. FOTO: Drago Perko 

Trije na deset let

»Že takrat sem mu rekel, da spada s temi rezultati v prvo vrsto na kolesarskih tekmah ProToura! Ko človek malce pomisli, pa saj fant je bil svetovni mladinski prvak v smučarskih skokih,« nadaljuje naš sogovornik, ki se spomni, da je po padcu s smučmi Roglič kupil motor, s katerim se je dve leti prevažal naokoli. Potem je za dva tisočaka nabavil kolo.

»Zdaj se bodo oglasili številni, ki so mu pomagali. Zagotovo sta bila to Marko Polanec in Andrej Hauptman. Sicer je, tako kot sem rekel, Primož samorastnik, ki je naredil sam po 22.000 kilometrov!« opozarja dr. Milić, ki še danes pozorno spremlja Primoža. Tudi njemu ni ušlo, da je Roglič povsem mirno dal izjavo po prihodu v cilj 18. etape. »Vsi so bili gotovi, on pač ne. Primoža ostaja fokusiran, to mu je ostalo iz smučarskih skokov. Predvsem se je pri skokih naučil vestnega in trdega dela, pridobil je tudi eksplozivnost ter moč.


Vsi vemo, da je iz Zasavja, zato se moral vložiti še nekaj več volje in želje, da se je prebil med Gorenjci, samozavesti pa mu ni nikoli manjkalo,« pripoveduje dr. Milić, ki pove, da se v Sloveniji na deset let pojavijo dva ali trije športniki s takimi fizičnimi preddispozicijami. »Primož ima glavo na pravem mestu, druga dva se še nista realizirala,« mirno pristavi dr. Milić.
Pri kolesarstvu je bistvena relativna moč. »To pomeni, kako je sposoben posameznik pritiskati svojo težo in prenašati sebe, ob tem pa razviti hitrost. V končni fazi nas zanima hitrost, ne moč,« razloži dr. Milić. Izvedeli smo, da je Rogliču pri iskanju optimalne drže na kolesu na pomoč priskočilo tudi podjetju Akrapovič, kjer so iskali držo, ki maksimalno zmanjšuje upor in omogoča pridobivanje maksimalne hitrosti.

Fizika in inteligenca

Na teste v Ljubljano je prihajal, ko je bil član Adrie Mobil iz Novega mesta, z dr. Milićem pa sodeluje še danes. »Pride, kadar bi rad preizkusil kako svojo novo idejo. V resnici ga zanima, kako zadržati največjo vzdržljivost v časovnem intervalu od 30 do 60 minut, kolikor na vrhunskih dirkah trajajo najvišje obremenitve. Naše meritve imajo minimalne enoodstotna odstopanja,« dr. Milić pove o ugotovitvah in rezultatih, ki jih pridobiva v laboratoriju.

»Ob izjemnem fizičnem potencialu je Primož izjemno inteligenten. Tekmece dejansko posluša, kako dihajo. Ko začno sopihati, takrat skoči. To so izkušnje, to je inteligenca!« je navdušen dr. Milić, ki s prstom pokaže na kolesarsko paradigmo, ki utegne zaradi Rogliča doživeti tektonske premike! Danes so mladih kolesarjem omogočajo treningi, ki temeljijo na količini, izboljšuje se tudi tehnika. »Bistvo vsega je v moči in njeni aktivaciji, poudari dr. Milić, ki Rogliču v prid razkrije tudi to, da se je kot neizkušen kolesar v vrsti Adrie Mobil hitro učil.

Ko mu je tedanji trener Boštjan Mervar enkrat povedal in pokazal, kako in kaj, napake v prihodnje ni ponavljal, hitro pa se je naučil tudi drugih kolesarskih zakonitosti. Da je samozavesten, kaže tudi njegov položaj v ekipi. »Izbral si je ekipo, kjer lahko misli nase. On oddela svoje, za to prevzame odgovornost in misli nase! V preteklosti so najboljši slovenski kolesarji odhajali v boljše ekipe, a so dominirali tujci, Slovenci pa so pomagali drugim, razloži dr. Milić in ne pozabi poudariti, da je pri Primožu prisotna igrivost na kolesu, kjer se ne muči, nenehno pa je pri njem zaznati željo po zmagovanju! To je to! Rogla Stil. Tuš in Eržen sta imela prav, potrdile so se tudi preroške napovedi dr. Milića.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije