ARETACIJE

Preiskave tudi v Srbiji in Črni gori

V akciji Čiste roke aretirali številna vplivna nogometna imena. Osrednji figuri preiskave agenta Mogi Bayat in Dejan Veljković.
Fotografija: Med osumljenci je tudi Ivan Leko, hrvaški trener pri Bruggeu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Med osumljenci je tudi Ivan Leko, hrvaški trener pri Bruggeu. FOTO: Reuters

BRUSELJ – Belgijski in svetovni nogomet pretresa nova afera. V obsežni akciji Čiste roke so zaradi pranja denarja, prirejanja izidov, korupcije in kriminalnega delovanja včeraj aretirali številna vplivna imena, povezana z nogometom. V največjih belgijskih klubih z Anderlechtom, Bruggeom, Charleroijem in Standardom na čelu, pa tudi v Ghentu, Genku, Kortrijku, Mechelenu, Oostendeju in Lokerenu so opravili kar 44 preiskav. Iz Anderlechta so potrdili, da so bili v preiskavo vključeni zaradi sumljivih postavk v pogodbah igralcev. Seznam osumljencev, ki so jim pregledali stanovanja in jih aretirali, je vse daljši, na njem so menedžerji, zastopniki igralcev, nogometni sodniki, klubski funkcionarji, tajniki, pravniki in novinarji, med njimi Mogi Bayat, Dejan Veljković, hrvaški trener pri Bruggeu Ivan Leko, trener Anderlechta Herman van Holsbeeck ter sodnika Sebastien Delferiere in Bart Vertenten.


V kolektivu iz Bruggea so potrdili informacije, da so kriminalisti temeljito preiskali klubske prostore in aretirali 40-letnega Leka, nekdanjega igralca in zdajšnjega trenerja. V postopku se je znašla več kot polovica belgijskih prvoligašev, ki so jim pregledali klubske pisarne in tudi domove njihovih vodilnih mož. Osrednji figuri sta agenta Bayat in Veljković, pod drobnogledom pa klubi, pri katerih so si kruh služili njuni igralci. Na zahtevo preiskovalnega sodnika so 13 preiskav opravili tudi na tujem – v Franciji, Luksemburgu, na Cipru, v Črni gori, Srbiji in Makedoniji. Zvezno preiskavo so začeli že konec lanskega leta na podlagi poročil o sumljivih denarnih transakcijah in sodelovanja pri nastavljanju izidov tekem v prejšnjih sezonah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije