NOGOMET

Oblaka rešil kar njegov soigralec Savić

Slovenska nogometna reprezentanca končala leto z drugo zaporedno zmago. Junak tekme s Črnogorci je bil nekdanji ljubljenec stožiških navijačev Miha Zajc.
Fotografija: Takole sta se edinega gola na tekmi v Stožicah veselila strelec Miha Zajc (levo) in podajalec Benjamin Šeško. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Takole sta se edinega gola na tekmi v Stožicah veselila strelec Miha Zajc (levo) in podajalec Benjamin Šeško. FOTO: Blaž Samec

Slovenska nogometna reprezentanca je končala leto 2022 z zmago nad Črno goro in podaljšala niz nepremaganosti na šest tekem. Izbranci selektorja Matjaža Keka niso ponovili prvega polčasa iz Cluja, toda tudi to je zadostovalo za novo zmago, ki jo je gostiteljem priigral »domačin« Miha Zajc. Slovenci bodo sprejeli naslednji izziv 23. marca v Kazahstanu.

»Po junijskem turbulentnem obdobju smo imeli le dve možnosti: da nas vse skupaj zamenjajo ali da poskušamo dokazati svoje znanje. Na srečo smo izbrali drugo pot in zdaj je položaj drugačen, optimistično lahko pričakujemo marec in začetek kvalifikacij za euro 2024,« je zatrdil Kek. Logično, po porazih s Švedsko in Srbijo je sledilo šest boljših tekem: Norveška (0:0), Srbija (2:2), Norveška (2:1), Švedska (1:1), Romunija (2:1) in Črna gora (1:0).

Prvi polčas za oceno 4

Tudi prvi stožiški polčas, najbolj verodostojen del prijateljskih tekem, bi lahko ocenili z oceno 4. Ni bilo vse optimalno, Slovenci so bili manj igrivi in napadalni kot nazadnje v Transilvaniji, četudi so ta del igre že dobili z 1:0. Kek je z nekaterimi kadrovskimi menjavami nakazal, da še ni povsem prepričan, s kom bi marca krenil nad Kazahstan na položaju levega beka (Sikošek-Balkovec?), obenem pa razkril, da išče prostor v enajsterici tudi Mihi Zajcu, slovenskemu nogometašu z najboljšim tehničnim znanjem. »Sandi Lovrić je imel dan prej težave z mišico,« je pojasnil Kek.

Prav Gregor Sikošek je v 42. minuti začel zmagovito akcijo gostiteljev, potem ko so Črnogorci po enem od napadov izgubili žogo na zanje najmanj primernem območju – na 20 metrih od slovenskih vrat in z večino igralcev na polovici Slovenije. Miha Zajc je velemojstrsko sprejel žogo in jo hkrati podal Benjaminu Šešku, ki je zdrvel proti vratom Matije Šarkića po levi strani. Napadalec Salzburga je dobro povlekel v kazenski prostor, ujel pravi timing, počakal Zajca, da je pritekel iz ozadja, in mu poslal žogo na nogo. Šempetrčan, ki se v Stožicah počuti kot doma, se je odzval mojstrsko in s peto matiral nemočnega vratarja Birminghama. Klobuk dol Zajcu za njegov osmi gol, s katerim je na 10. mestu večne slovenske lestvice strelcev ujel Zlatka Dedića in Milana Osterca.

Gostitelji so tudi sicer prevladovali v večini prvega polčasa, četudi je treba izpostaviti nekaj podrobnosti, med drugim akcijo v 28. minuti, ko bi Črnogorci morali povesti z 1:0. Videli smo klasično kontro gostov, ki jo je Adam Gnezda Čerin prekinil s prekrškom. Po prostem strelu je Jana Oblaka s strelom z glavo matiral Stefan Mugoša, žoga se je odbila od prečke za črto vrat, toda avstrijski sodniki se na srečo gostiteljev niso strinjali, napadalcu japonskega Kobeja niso priznali gola kljub protestom.

Kek: VAR bi ocenil drugače

»V pravi tekmi bi se oglasil VAR in morda dosodil drugače, vem. Toda tudi mi bi lahko že prej zabili gol,« je ocenil Kek in izpostavil nekaj drugega: »To je bila izjemno agresivna, groba, a obenem poštena tekma. Prav takšno pričakujem v Kazahstanu ali na Severnem Irskem, zato sem zelo zadovoljen, da smo za tekmeca izbrali Črno goro.«

Tudi drugi polčas je bil živahen, najvidnejši je bil odlični Oblak, ki je preprečil dva gola, po igranju Jona Gorenca Stankovića z roko in kazenskem strelu Stefana Savića pa ga je rešila leva vratnica. »Hvala!« bi lahko Saviću po tekmi dejal Oblak, ki si zadnjih sedem let s Črnogorcem deli slačilnico Atletica Madrida. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije