ALPSKO SMUČANJE

Ne smeš zaspati, ker lahko hitro dobiš po riti

Jutri strokovni svet, na katerem naj bi razkrili nova trenerska imena. Smučarke naj bi vodil Janez Slivnik, smukače pa okrepil Grega Koštomaj.
Fotografija: Štefan Hadalin in Žan Kranjec veliko vlagata v svojo kariero. Nazadnje sta za napravo za brušenje robnikov odštela 5000 evrov. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Štefan Hadalin in Žan Kranjec veliko vlagata v svojo kariero. Nazadnje sta za napravo za brušenje robnikov odštela 5000 evrov. FOTO: Matej Družnik

LJUBLJANA – Snežni trening v Banskem prejšnji teden je bil za moško smučarsko reprezentanco zadnji v nedavno končani sezoni oziroma prvi za novo zimo. Tekmovalci so zdaj na oddihu, vodstvo alpincev pa čaka še precej dela. Jutri bo na strokovnem svetu obravnavalo predloge za trenerske ekipe.
Štefan Hadalin in Žan Kranjec veliko vlagata v svojo kariero. Nazadnje sta za napravo za brušenje robnikov odštela 5000 evrov. FOTO: Matej Družnik
Štefan Hadalin in Žan Kranjec veliko vlagata v svojo kariero. Nazadnje sta za napravo za brušenje robnikov odštela 5000 evrov. FOTO: Matej Družnik

Žensko reprezentanco naj bi prevzel Janez Slivnik, Grega Koštomaj pa okrepil moško smukaško ekipo. Kadrovske spremembe so nameravali javno predstaviti prejšnji teden, a se je zapletlo pri sestavljanju ekip, zato so novinarsko konferenco preklicali in sporočili, da bodo nova imena razkrili na strokovnem svetu – za zaprtimi vrati. Potrditev kadrov na alpskem odboru in zboru načrtujejo do 1. maja.

Ekipa za hitre discipline se bo v tednu po 6. maju odpravila na snežne priprave v Kaunertal, v vrsti tehničnih disciplin pa bosta tedaj Žan Kranjec in Štefan Hadalin začela kondicijsko vadbo. Po prihodu iz Kaunertala se kondicijski del začenja še za smukače. Kranjec in Hadalin bosta naslednjič na snegu konec julija. Trening v Banskem sta po sezoni izvajala četrtič, tekmovala sta na preizkušnjah FIS in testirala nove modele smuči.

Njun trener Klemen Bergant pogleduje proti novi zimi, v kateri bo izziv obdržati raven minule oziroma jo nadgraditi. »Nista še tam, do kod sega njun potencial. Že na tej točki bo težko parirati tekmecem, a sta oba ambiciozna, delata vse za to, da bi bila še uspešnejša. Nimata še maksimalnega izkoristka, kar je dobra motivacija,« je razmišljal Bergant, ki se mu je v zadnjih sezonah vse lepo sestavilo: ekipa dela usklajeno, fanta sta začela žeti rezultate.

»Naša odgovornost je, da jima omogočimo maksimum. Ne smeš zaspati, ker lahko hitro dobiš po riti – tega se zavedamo,« je dejal in pohvalil sodelavce (pomočnika Roka Šaleja in Matjaža Požarja ter izkušenega serviserja Barnabo Greppija). »Če je bilo prvo leto v pripravljalnem obdobju še kakšno vprašanje o opremi in smo se debelo gledali, tega zdaj ni več. Letos sta šla fanta v naložbo, kupila sta napravo za brušenje robnikov, saj ima Rossignol drugačne,« je o pridobitvi, za katero sta Kranjec in Hadalin skupaj odštela 5000 evrov, spregovoril Bergant: »Oba veliko vlagata v svojo kariero.«

V prihodnje si želi, da bi porabili pri potovanjih čim manj energije, med januarjem in februarjem pa imeli urejeno progo (utrjeno z vodo) v Podkorenu.
 

Koštomaj dodana vrednost


Še več dela čaka ekipo za hitre discipline, ki je v prejšnji zimi stopila korak naprej v superveleslalomu, a nazadovala v smuku. V pripravljalnem obdobju se bo trenerska ekipa osredotočila na še kakovostnejše treninge, nekoliko bodo spremenili kondicijsko vadbo. Posezonski snežni trening v Banskem so letos opravili prvič, v preteklosti jim je zanje zmanjkalo denarja, ali pa so tekmovalci šli na teste Stöcklijevih smuči.

Kot kaže, trenerske vrste zapušča Matjaž Marušič, eden od pomočnikov Petra Pena, ekipo pa naj bi okrepil Koštomaj, ki je blestel z Ilko Štuhec. Izkušeni trener bo v tej zgodbi gotovo dodana vrednost. Tekmovalce pozna še iz klubskih vrst, z njimi pa je sodeloval tudi v zimi 2017/18, v kateri je bila Štuhčeva poškodovana. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije