NOGOMET

Koprčan v nemilosti grških bogov

Real je v osmini finala lige prvakov odnesel celo kožo proti Ajaxu. Sodnik Damir Skomina razburja zaradi razveljavljenega zadetka.
Fotografija: Skomina je razveljavil Ajaxov gol, odločitev pa buri duhove. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Skomina je razveljavil Ajaxov gol, odločitev pa buri duhove. FOTO: Reuters

AMSTERDAM – Madridski Real je v uvodni tekmi osmine finala nogometne lige prvakov na Nizozemskem z 2:1 (Karim Benzema 60., Marco Asensio 87.; Hakim Ziyech 75.) ugnal Ajax, a razveljavljeni gol gostiteljev v prvem polčasu, slovenski glavni sodnik Damir Skomina zadetka Nicolasa Tagliafica ni priznal po ogledu videoposnetka, je bil po dvoboju še dolgo predmet razprav.
Skomina je razveljavil Ajaxov gol, odločitev pa buri duhove. FOTO: Reuters
Skomina je razveljavil Ajaxov gol, odločitev pa buri duhove. FOTO: Reuters

Dušan Tadić
naj bi bil namreč pri akciji v prepovedanem položaju, po uvedbi sistema VAR pa je bil to sploh prvi razveljavljeni gol v elitnem klubskem tekmovanju. Evropska nogometna zveza Uefa je pozneje prek družabnega omrežja poslala naslednje sporočilo: »Sodnik je uvidel, da je bil Dušan Tadić pri golu Tagliafica v nedovoljenem položaju in oviral vratarja. Preprečil mu je, da bi posredoval pri strelu z glavo. Vse je bilo v skladu s protokolom VAR, zadetek je bil upravičeno razveljavljen in dosojen je bil prosti strel zaradi prepovedanega položaja.«

Uefa, njen predsednik je Slovenec Aleksander Čeferin, seveda ščiti sodnika, je pa pri spornem zadetku Realov vratar Thibaut Courtois dvakrat posredoval povsem nespretno. Poleg tega se Belgijec ob golu ni pritoževal, da je bilo kaj nedovoljenega.
 

Za Borussio ni panike


Nekateri so o uporabi videoposnetkov imeli tudi pripombo, da bi ga koprski sodnik lahko uporabil še vsaj trikrat. »Moramo verjeti v to, kako se je pri razveljavljenem zadetku odločil sodnik. No, vaše novinarsko mnenje je, da si je Ajax na tej tekmi zaslužil več. Sami smo morali garati, trpeti in ustvarjati priložnosti za zadetek. Med tekmo moraš preživeti pritiske, tudi ta del tvori nogometno tekmo,« je modroval trener Reala Santiago Solari.

»Vse sem videl, po mojem mnenju prepovedanega položaja ni bilo, ni bilo niti prekrška nad vratarjem,« pa je odgovoril trener gostiteljev Erik ten Hag. Ajax, poimenovan je po grškem mitološkem junaku Aiasu, je bil sicer proti belemu baletu, tega ni premagal že 24 let, energetsko na visoki ravni in bi lahko na povratno tekmo 5. marca v španski prestolnici nesel lepo prednost. A Real je v drugem polčasu pokazal, kdo je še vedno eminenca v tem tekmovanju, kdo pa lahko le sanja o nekdanjih slavnih časih.

V drugi sredini tekmi osmine finala je Tottenham kar s 3:0 (Son Heung-min 47., Jan Vertonghen 83., Fernando Llorente 86.) v domovino poslal nemško Borussio iz Dortmunda. »Ni razloga za preplah, to je pač del nogometa. Analizirati moramo, kaj je šlo narobe, in to poskusiti popraviti. Nisem zaskrbljen, v sezoni so tudi takšni trenutki,« je bil navzven miren trener Borussie Lucien Favre

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije