NOVI SELEKTOR

Kek je načrt A, kdo pa je načrt B?

Slovenska nogometna reprezentanca čaka na novega selektorja. Igor Benedejčič je začasna rešitev za tekmi z Norveško in Bolgarijo.
Fotografija: Predsednik NZS Radenko Mijatović še čaka na morebitno privolitev Matjaža Keka za vodenje reprezentance. Foto: Leon Vidic
Odpri galerijo
Predsednik NZS Radenko Mijatović še čaka na morebitno privolitev Matjaža Keka za vodenje reprezentance. Foto: Leon Vidic

LJUBLJANA – Odločitev predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, da za vršilca dolžnosti selektorja članske reprezentance imenuje Igorja Benedejčiča, je povsem logična. Po prekinitvi sodelovanja s Tomažem Kavčičem 17. oktobra, je izbrana vrsta ostala brez šefa za preostali letošnji tekmi v ligi narodov, ki sta na sporedu 16. (Norveška v Ljubljani) in 19. novembra (Bolgarija v Sofiji). Mijatović je z izjemo Kavčiča strokovno vodstvo pustil nedotaknjeno, Benedejčiču bo pomagal dozdajšnji pomočnik Robert Englaro. Zdaj naj bi torej z igralci poskušali rešiti, kar se rešiti da.


Ta teden bo Benedejčič razkril seznam igralcev, na katere računa v zahtevnih obračunih s tekmecema, ki se borita za zmago v skupini C-3. Zanimivo bo videti, kdo od reprezentantov ob stalno odsotnem Janu Oblaku in predvidoma spet manjkajočem Kevinu Kamplu se bo znašel na seznamu tistih, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov ne bodo sodelovali v tokratni akciji. V izbrani vrsti se je letos nakopičilo toliko slabe energije, da se pravzaprav vsi ukvarjajo s postavljanjem novih temeljev z novim selektorjem, malokdo pa verjame, da bi šokterapija s selektorjem lahko tako pozitivno vplivala na igralce, da bi zmagali na preostalih dveh tekmah. Realno je pričakovati, da bo Slovenija v naslednji izvedbi lige narodov igrala kot članica najnižjega kakovostnega razreda v ligi D.

Medtem še vedno ni jasno, ali se je Mijatović po preliminarnih pogovorih z Matjažem Kekom spustil tudi v drugi del pogajanj s štajerskim strokovnjakom, ki še vedno kotira kot izrazit favorit, da se vrne na selektorski položaj. V bistvu se nikomur pretirano ne mudi, še najmanj Keku. Kvalifikacije za euro 2020 se bodo začele šele 26. marca 2019, po žrebu skupin 2. decembra v Dublinu pa bo jasno, kakšno konkurenco bo imela slovenska vrsta na poti do panevropskega eura. Morda bo Kek ob vseh zagotovilih, da bo imel v NZS popolno logistično in siceršnjo podporo na najvišji možni ravni ter da bodo na voljo vsi najboljši igralci (vključno z Oblakom, Kamplom in Iličićem), počakal ravno do žreba in potem ocenil, ali se je sploh pripravljen spustiti v novo avanturo z nacionalnim moštvom, ki ga je leta 2010 vodil na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki.


Vsekakor je čas njegov zaveznik, v tem obdobju pa lahko prejme tudi nemoralno bogato ponudbo uglednega kluba in se z razlogom zahvali NZS za izkazano zanimanje in zaupanje. Verjamem, da ima Mijatović tudi ob takšnem razpletu pripravljen načrt B, v zvezi s katerim se pogosto omenjajo izključno tuji strokovnjaki: Igor Tudor, Igor Štimac, Siniša Mihajlović, Safet Sušić in Edoardo Reja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije