PREDVIDEVANJA

Dončić daleč od številke 1 na naboru?

Do nabora lige NBA ločita še dva tedna.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

NEW YORK – Do nabora lige NBA sta še dva tedna. Medtem ko je iz dneva v dan očitnejše, da bo številka ena 216 centimetrov visoki DeAndre Ayton z Bahamov, je prihodnost Luke Dončića vedno manj jasna. Po zadnjih predvidevanjih, ki sta jih objavila ESPN in Sports Illustrated, naj bi zasedel četrto mesto ter pristal v Memphisu.

Letošnji nabor, ki bo 21. junija v Brooklynu, je letos še posebej pod drobnogledom košarkarskih strokovnjakov, saj tako talentirane generacije igralcev menda že dolgo ni bilo. Ameriški portali, ki se ukvarjajo s predvidevanji, so v večini že ustoličili številko ena. To naj bi bil Ayton, ki je že imel predstavitev in trening pri Phoenixu, ki ima pravico do prvega izbora. Ayton je nato stopil pred novinarje in samozavestno dejal, da ve, da bo on številka ena in da ne namerava obiskati drugih klubov.

Padec na četrto mesto bi pomenil milijon izgube

Kar se tiče Dončića, se položaj spreminja iz dneva v dan. Čeprav so mu med sezono mnogi napovedovali številko ena, po osvojitvi evrolige in naziva igralca sezone v evroligi tudi dvojko, je zdaj baje zdrsnil na četrto mesto. Vsaj tako meni Jonathan Givony, novinar pri ESPN, ki pravi, da bosta tako Sacramento kot Atlanta izpustila Dončića in raje izbrala visoke igralce, kot so Marvin Bagley III, Jaren Jackson Jr. in Mohamed Bamba. V tem primeru bi Dončić pristal v moštvu Memphis Grizzlies, kjer je trenutno prvi zvezdnik Španec Marc Gasol. Ta je bil letos večkrat zelo kritičen do moštva in je napovedal odhod iz kluba, če ne bo ustreznih okrepitev. Prav Dončić naj bi bil ključni igralec, ki bi prepričal Gasola za nadaljevanje zgodbe v Memphisu, ki med drugimi razpolaga z Mikom Conleyjem, Chandlerjem Parsonsom, JaMychalom Greenom in Dillonom Brooksom.

S padcem na četrto mesto bi Dončić izgubil tudi 1,6 milijona dolarjev. Prvi izbor ima namreč za prvo sezono zagotovljeno plačo 5,8 milijona dolarjev, drugi 5,2, tretji 4,7 in četrti 4,2 milijona dolarjev. Dončić je imel do danes, 11. junija, čas, da se odjavi od nabora, vendar tega ni storil.

Kaj pa slovenska reprezentanca?

Dončić bo sicer v finalu španske končnice z Realom igral proti Baskonii. Real ima v seriji na tri zmage prednost domačega terena, prva tekma pa bo v sredo, 13. junija, z začetkom ob 21. uri.

Če bo Dončič odšel v ZDA, ga zelo verjetno ne bo na kvalifikacijskih tekmah za svetovno prvenstvo 28. junija s Španijo in 1. julija s Črno goro v Stožicah. A to ne bo znano praktično vse do zadnjega dne. Če bo med Realom in Baskonio potrebna peta tekma, bo ta en dan po naboru, tako da Luke ne bo v New Yorku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije