KOŠARKA

Lisac z zmaji v EuroCup

Petrol Olimpija je favorit v končnici domačega košarkarskega prvenstva.
Fotografija: Šef Petrol Olimpije Roman Lisac je z mislimi že pri prihodnji sezoni. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Šef Petrol Olimpije Roman Lisac je z mislimi že pri prihodnji sezoni. FOTO: Drago Perko

LJUBLJANA • Košarkarska sezona se je prevesila v sklepno fazo. Osmerica moških klubov se bori za državne naslove, mladinci bodo v nedeljo dobili prvaka. To zagotovo ne bo Petrol Olimpija, ki se je malce presenetljivo poslovila že v četrtfinalu. Naključje je hotelo, da sta zmaje sredi Novega mesta, ki do jutri gosti finalni turnir mladincev, pokopala igralca, ki bi morala igrati v Olimpiji! Maksim Gorbačov in Gregor Glas iz Sixt Primorske sta dosegla po 23 točk. Primorcem se je obrestovala vztrajnost: Glasa so zmajem odpeljali pred nosom, čeprav je bil tik pred podpisom pogodbe, Gorbačov pa je odšel na boljše prav iz Olimpije. Izkazalo se je, da sta ravnala prav, zdaj pa ju kleše Miro Alilović, ki vodi koprske mladince. Poraz svojih zmajčkov je videl tudi šef Olimpije Roman Lisac. Logično je, da mu ni bilo vseeno, saj si prizadeva, da Olimpija prednjači tudi na področju mlajših selekcij. Toda letos ne, saj najboljšo generacijo premore Krka.
Direktorju Liscu nekaj več nasmeha na obraz nariše pogled na prvenstveno lestvico članskih ekip. Olimpija je po treh krogih edina neporažena, za nameček pa so imeli zmaji prvič po osmih mesecih teden dni za pripravo na naslednjo tekmo. Trener Zoran Martič je stabiliziral ekipo, ki deluje dokaj prepričljivo. Ne nazadnje so Ljubljančani Dolenjce v članski konkurenci premagali brez prvega košarkarja Devina Oliverja. Celjan na klopi Olimpije Martič se je z ekipo spotaknil v pokalu. Če želi postati legitimen kandidat za trenerja v novi sezoni, bo moral osvojiti državno prvenstvo. Z ekipo, ki jo premore, čez nekaj tednov se vrača tudi Jan Špan, je Olimpija absolutni favorit, ki lahko izgubi eno tekmo, serije pa ne bi smela. »Zoran Martič bi moral že pred leti dobiti priložnost v Olimpiji,« pogosto poudarja Lisac, ki s sodelavci počasi že sestavlja zasedbo za novo sezono.
Šef Petrol Olimpije Roman Lisac je z mislimi že pri prihodnji sezoni. FOTO: Drago Perko
Šef Petrol Olimpije Roman Lisac je z mislimi že pri prihodnji sezoni. FOTO: Drago Perko

Precej bo odvisno od tega, v kateri mednarodni konkurenci bodo igrali zmaji. Zagotovo se bodo merili v ligi ABA, kjer bi lahko bili edini predstavnik, če Krki ali Sixt Primorski na finalnem turnirju v Čačku ne uspe priti do naslova prvaka v drugoligaški ligi ABA. Lisac ne želi razkriti, a dejstvo je, da se bori, da se Olimpija vrne v Ulebovo tekmovanje EuroCup, kjer so zmaji že bili. Z letošnjo ligo prvakov, ki je trajala globoko v februar, se niso ravno osrečili, predvsem pa so izgubili preveč moči. Da bi bila Petrol Olimpija konkurenčna, bi potrebovala dve pravi okrepitvi. Prava ekipa se gradi okoli kakovostnega organizatorja igre in centra. V tem hipu zmaji na teh pozicijah pravih kapitalcev ne premorejo, zato bo treba seči v žep, okoli njiju pa sestaviti krog pretežno domačih fantov. Morda bi lahko kateri izmed evroligaških klubov poslal na kaljenje v Ljubljano kakšnega svojega upa. Ob tem si pri Olimpiji še vedno prizadevajo, da bi se v novi sezoni izognili igranju tekem domačega prvenstva v prvi fazi tekmovanja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije