RAFTING

Češki čoln kriv za slovenske medalje

Rafting klub Gimpex Straža je v enem letu postal evropski in svetovni prvak. Andrej Petkovič se rad spomni decembra 1990, ko so s prijatelji dali prihranke skupaj in kupili prvi čoln.
Fotografija: Ponosen je na svetovne prvake. Slovenske barve so zastopali Jan Avsenik, Denis Dragovič, Miha Mazovec in Žiga Šenica. FOTO: OSEBNI ARHIV A. P.
Odpri galerijo
Ponosen je na svetovne prvake. Slovenske barve so zastopali Jan Avsenik, Denis Dragovič, Miha Mazovec in Žiga Šenica. FOTO: OSEBNI ARHIV A. P.

Rafting je šport, kjer tekmujejo vsi, zmagujejo pa Slovenci, točneje Dolenjci, bi lahko zapisali šaljivo, čeprav mislimo še kako resno. Komaj so dobro v Straži pri Novem mestu proslavili naslov evropskih prvakov do 23 let in 10 kolajn, že slavijo vnovič! Tokrat so Slovenci na svetovnem prvenstvu v raftingu na divjih vodah, ki je potekalo na reki Alumine v Argentini, v disciplini sprint v starostni kategoriji do 23 let postali svetovni prvaki med mlajšimi člani. V finalu so premagali domačine Argentince. Tretje mesto je pripadlo Čehom. Za nameček so domov prinesli še dve odličji: v disciplinah dvobojevanje (H2H) in v spustu so bili bronasti.

Dali marke skupaj

Andrej Petkovič z veseljem pomaga in spremlja. FOTO: OSEBNI ARHIV A. P.
Andrej Petkovič z veseljem pomaga in spremlja. FOTO: OSEBNI ARHIV A. P.
Med najbolj ponosnimi na vse te uspehe je zagotovo Andrej Petkovič, eden od ustanoviteljev kluba Straža Gimpex, ki deluje od decembra 1990. »Vsi smo iz Straže, živimo ob krasni reki Krki. Večkrat smo v naših krajih videli Čehe, ki so prišli raftat na njene brzice. Tudi nas je to zamikalo. Čolna nismo imeli, pa smo se dogovorili s Čehi, da enega kupimo od njih. Bil je rabljen, stal pa je današnjih okoli 2000 evrov. Takrat nas je devet fantov vrglo takrat še nemške marke skupaj in smo ga kupili,« se spominja Petkovič. Naslednje leto poleti so v Delu prebrali novico, da v Avstriji organizirajo tekmo raftov na reki Isl. »Prebrali smo tudi, da za udeležbo potrebujemo neoprenske obleke in reševalne jopiče. Na poti na tekmo smo jih kupili in zasedli 9. mesto v konkurenci 29 ekip,« mu spomin še enkrat uide v tiste pionirske čase, ko so se srečali z ekipo Janeza Valanta - Lopate in Radovljičani. Dovolj razlogov, da so skupaj ustanovili panožno zvezo.

Odmevni prestop

Stražani so od leta 2001 nepremagani doma, kjer prave konkurence nimajo več. Pojavijo se ekipe in trajajo leto ali dve, potem poniknejo. »Žal mi je, ker ni kontinuitete. Pa bi si želeli konkurence,« razmišlja Petkovič ter spomni na ekipe Vidre Litija, Hrastničane, Mariborčane ... Včasih so se bili boji z Bobri, ki so bili sprva pojem raftinga v Sloveniji. Dolenjci so potrebovali le pet let, da so jih porazili. Tudi tako, da so v svoje vrste zvabili vidnega člana konkurentov Roberta Malovrha.
»Hoteli smo se učiti od nekoga, ki je resnično dober. Robert je bil najboljši v njihovi ekipi. Z njegovim prihodom smo naredili velik korak naprej,« pove.

Takrat je bil predsednik kluba Janko Tavčar. »Začutili smo, da pri Bobrih ni več prave klime, pa smo Roberta povabili na pravo dolenjsko veselico in se še tisti večer vse domenili. Dobil je našo skromno finančno ponudbo in jo sprejel,« Petkovič razkrije podrobnosti takrat izjemno odmevnega prestopa!

Najmlajši 10 let

V Straži delajo, zlasti pa stavijo na mlade. Imajo 20 tekmovalcev, ob tem še 30 podpornih članov, ki jim ni nič težko, ko je treba narediti kaj za klub! Najmlajši član je Jure Kregar, ki ima 10 let, najstarejši pa je Petkovič, ki jih ima 51.

»Taki uspehi, kot jih dosegamo, pritegnejo mlade. Nekaj pa naredi še tradicija,« pravi o tem, kako novačijo mlade. Ne pozabimo: svetovni prvaki so zdaj postali s fanti, ki niso starejši od 23!

»Najmlajši začnejo pri nas v kanuju. Ko so stari 14, 15 let, so dovolj veliki za raft, potem se začne zares,« pojasni, kako mlade uvajajo v ta šport. Pove pa nam, da so Dolenjci tako zelo dobri, ker se raftanja lotevajo načrtno in sistematično ter imajo precej tekmovalnosti. Preostale slovenske ekipe precej več stavijo na turizem in komercialo, ne toliko na tekmovanja. Glavni trener ekipe je Marko Mihelič, ki je lani končal kariero. Pozimi vadijo v telovadnici, spomladi veslajo na Krki, študentje iz Ljubljane v Tacnu, občasno so na Soči v Solkanu. Treninge in priprave prilagodijo tekmovanju, na katero gredo. Z jasno željo, da trenirajo na čim bolj podobni progi, ki jih pričaka na evropskem ali svetovnem prvenstvu.


»Rafting ni poceni. Vikend trening na tujem stane več kot 1000 evrov, visoke stroške povzročajo poti na mednarodna tekmovanja. Če dobro pogledamo, Evropa sploh ne gosti odmevnih tekem, vse je na drugih celinah, to pa bistveno podraži vse skupaj,« iskreno pove Petkovič, ki pa je vesel podpore, finančne in moralne, ki jim jo zagotavljajo Občina Straža, lokalni podjetniki in občani. »V klubu nas je nekaj norcev, ki vztrajamo. Ko pa vidiš fante, kako vse vračajo na treningu in tekmah, ni nič težko,« prizna, da z veseljem priskoči na pomoč. Ambicij jim ne manjka, bodo pa izpustili svetovno prvenstvo, ki bo maja 2019 v Avstraliji; ker je večina fantov študentov, imajo v mesecu ljubezni izpitno obdobje. Po nova odličja bodo šli zagotovo v Bosno in Hercegovino, kjer bo prihodnje leto evropsko prvenstvo, z mladinsko ekipo pa se bodo še naprej udeleževali tekem po Evropi. Še to: Stražani so tudi letošnji zmagovalci evropskega pokala!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije