NOGOMET

Blažević napoveduje zlato in odsvetuje seks v Rusiji

Nekdanji hrvaški selektor Miroslav Ćiro Blažević pri 83 letih pozorno spremlja svetovno prvenstvo.
Fotografija: Iskrivi Miroslav Ćiro Blažević FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Iskrivi Miroslav Ćiro Blažević FOTO: Reuters

Hrvaška je zagotovo eden od hitov letošnjega svetovnega nogometnega prvenstva. Sosedje si manejo roke, čas južno od Kolpe se bo jutri ustavil. Tisti, ki so bolj pri denarju ali pa so dobili ugoden kredit, danes letijo v Nižni Novgorod, kjer bo jutri, v nedeljo, kockasta ekipa igrala v osmini finala proti Dancem. Šlo bo, kot bi rekel literarni junak Hamlet, za »biti ali ne biti«!


Sovraži neumne komentarje


»Sine moj, jaz ne smem v Rusijo, ker bi našemu selektorju Zlatku Daliću povedal kako neumnost, to pa bi lahko škodilo naši reprezentanci,« nas na drugi strani telefona pozdravi 83-letni trenerski mag, nekdanji hrvaški selektor Miroslav Ćiro Blažević.

»Nikamor ne grem. Sam sem. V svojem stanovanju v Zagrebu spremljam vse tekme. Pa saj mi kar ustreza. Sovražim poslušati neumne komentarje, zato je bolje, da sem med prenosi tekem sam,« Čiro za Nedeljske novice opiše, kako spremlja nogometne tekme 21. svetovnega prvenstva.


»Moji Hrvati so me navdušili. Igramo veličastno, dobro, zrelo,« začne hvalospev hrvaški reprezentanci, ki je v predtekmovanju premagala Nigerijo, Argentino in Islandijo. »Ni skrivnosti – Hrvati smo najbolj nadarjen nogometni narod na svetu, Nemci te nadarjenosti nimajo, pa še kopico drugih napak so naredili,« je jasen in odločen Blažević. »Kakšen Ronaldo, kakšen Messi, v tem hipu je najboljši igralec Luka Modrić. Pravi režiser je, izjemno igra, vse niti igre ima v svojih rokah,« hvali Ćiro svojega junaka Luko, ki je bil v minulih dveh letih pod drobnogledom hrvaških organov zavoljo domnevnih malverzacij ob odhodu iz Dinama. V nečedne posle naj bi bil vmešan tudi tedanji Lukov zastopnik Zdravko Mamić.
Kdo lahko ustavi hrvaški stroj? FOTO: AFP
Kdo lahko ustavi hrvaški stroj? FOTO: AFP

»Groza, kaj vse so zdaj dve leti delali Luku. Srce me boli. To so nečastna dejanja. Verjamem, da je Luka nedolžen,« pa Ćiro v svoji maniri brezpogojno brani Modrića.
 

Fenomenalna Dalićeva reakcija


Če smo že začeli z Dalićem, pa z njim še nadaljujmo. Čiro se je pohvalil, da se občasno slišita. Hrvaški novinarski kolegi pravijo, da ima tudi Dalić nekaj Ćira v sebi. Skok v zgodovino pokaže, da je Ćiro Blažević v letih 1996 in 1998 zavoljo večje kohezije v ekipi nagnal dva igralca, ki bi bila zagotovo potnika na veliko tekmovanje. Leta 1996 je brez evropskega prvenstva ostal Ivica Mornar, leta 1998 pa brez poti na SP v Franciji tedaj izjemni napadalec Igor Cvitanović. Letos pa je moral v maniri Ćira Blaževića reagirati tudi Zlatko Dalić, ki je po zmagi proti Nigeriji iz ekipe odstranil Nikolo Kalinića (tako kot Mornar in Cvitanović je tudi on napadalec), ki se je dvakrat izgovoril na bolečine v hrbtu in ni hotel kot menjava v igro.


»Dalić je reagiral fenomenalno! Če tega ne bi naredil, bi ga požrli,« je Ćiro pohvalil Dalića, ki zna tako kot on včasih zaigrati na domoljubne note. »Vse bomo naredili, da osrečimo hrvaški narod in ga naredimo spet ponosnega,« razmišlja Dalić, ki mu je uspelo to, kar je prvič in edinkrat ravno Ćiru leta 1998. Hrvaški je uspelo priti med 16 na svetu. »Danci so super ekipa, a proti Hrvatom nimajo možnosti. Dancem sploh ne bo jasno, kako jim bomo zabili dva gola in jih poslali domov,« v svojem slogu sklene Ćiro, ki je končal trenersko pot pred štirimi leti v Zadru.

Blažević je v karieri, ki se je začela leta 1968, končala pa leta 2014, vodil tudi Muro iz Murske Sobote (leta 2003). Bil je tudi selektor kitajske reprezentance do 23 let, na klopi Hrvaške pa je sedel med letoma 1994 in 2000. Leta 1982 je po 24 letih do naslova jugoslovanskega prvaka popeljal zagrebški Dinamo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije