NOGOMET

Angležem v Nepalu bolje kot v Dohi

V Katarju med živimi le še štiri najboljše reprezentance na svetu. V boj za prvaka nogometaši Argentine, Hrvaške, Francije in Maroka.
Fotografija: Francoski napadalec Olivier Giroud je dvignil v zrak Antoina Griezmanna. FOTO: Matthew Childs/Reuters
Odpri galerijo
Francoski napadalec Olivier Giroud je dvignil v zrak Antoina Griezmanna. FOTO: Matthew Childs/Reuters

Svetovno prvenstvo v nogometu se je prevesilo v zadnji teden, navdušenci nad vrhunskim nogometom so že prišli na svoj račun. Na voljo so le še tekme št. 61, 62, 63 in 64, na zadnjo merijo še štiri najboljše reprezentance turnirja. Katar 2022 bo krenil naprej v torek in sredo, ko bodo igrali polfinalna derbija Argentina – Hrvaška (torek, 20.00) in Francija – Maroko (sreda, 20.00).

Kaj je zaznamovalo četrtfinale? Brazilce je v tekmi s Hrvaško (1:1, 2:4 po 11-m) pokopala nerazumljiva sprememba koncepta igre po prvem podaljšku, po katerem so vodili z golom Neymarja, Nizozemce slabo izvajanje enajstmetrovk, pri katerih so preveč energije potrošili s provociranjem Argentincev, ki jim niso ostali dolžni (2:2, 3:4 po 11-m), Portugalce v tekmi z Marokom (0:1) slabo vodenje ekipe Fernanda Santosa, ki ni vedel, kaj naj z legendarnim Cristianom Ronaldom, resda igrive in morda celo »boljše« Angleže pa neučinkovitost v tekmi s Francozi, z zgrešenim kazenskim strelom Harryja Kana na čelu (1:2).

Eden najboljših nogometašev vseh časov Cristiano Ronaldo je ostal brez lovorike. FOTO: Carl Recine/Reuters
Eden najboljših nogometašev vseh časov Cristiano Ronaldo je ostal brez lovorike. FOTO: Carl Recine/Reuters

V Franciji bo napeto

Angleži nogometa niso vrnili domov, kot radi govorijo od mundiala leta 1966, ko so edinkrat osvojili naslov prvaka, so pa vsaj izkoristili prednosti, ki jih omogoča lokacija Dohe. Če so v katarski metropoli za boljše hotele odšteli tudi po 5000 funtov dnevno, so številni med tekmami skočili na veliko cenejši obisk Nepala, za kar so odšteli po 270 funtov za letalsko karto in 30 funtov na noč za petzvezdične hotele, nekateri pa so šli le na prelet mimo Mount Everesta. Morda je bila najboljša prav zadnja četrtfinalna tekma med Anglijo in Francijo, ki je pripadla slednji. Najboljšo francosko tekmo na mundialu v Katarju resda še čakamo, kar je dobra novica za izbrance selektorja Didierja Deschampsa pred derbijem z Marokom, ko bodo vladale v številnih francoskih mestih izredne razmere.

»Ali bomo postali prvi po Braziliji, ki je leta 1962 zadnja ubranila naslov prvaka iz prejšnjega mundiala? Lepo vas prosim, saj smo šele v polfinalu! Maročani so spisali čudovito zgodbo, ne smemo jih podceniti. Ne razmišljamo o finalu, pač pa le o tem, kako bi šli naprej. Vem, da nam je predsednik zadal za cilj polfinale, toda želimo še dlje,« je po zmagi nad Anglijo zatrdil Deschamps, ki sta ga – potem ko je Kyle Walker odrezal od igre Kyliana Mbappeja – na igrišču reševala vratar Hugo Lloris in izkušeni napadalec Olivier Giroud. Večina v Katarju zdaj pričakuje finale med Argentino in Francijo, toda očitno je mogoče vse, tudi finale med Marokom in Hrvaško – igrala sta v isti skupini! –, ki bi prav tako razprodal stadion Lusail. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije