AFERA SPRIČEVALO

Avstrija dobila svojega Simčiča

Objavljeno 03. maj 2012 18.31 | Posodobljeno 03. maj 2012 18.32 | Piše: R. S.

Niki Lauda je goljuf, se je razvedelo pri severnih sosedih.

Niki Lauda (desno) je na stara leta priznal, da je v mladosti kiksnil.

Kdor je mislil, da znane osebnosti spričevala ponarejajo samo na Balkanu (kamor se, hočeš nočeš, pogosto umešča tudi Slovenijo), se je uštel. Danes je svojo afero »spričevalo« dobila tudi Avstrija. Znani športnik formule 1 in poslovnež Niki Lauda (63) je v intervjuju za nemško revijo Die Zeit priznal, da je raje dirkal kot hodil v šolo, zato je svoje maturitetno spričevalo – ponaredil.

Starši so mi težili, naj se učim za maturo. Zame pa je vse skupaj trajalo predolgo, zato sem ponaredil maturitetno spričevalo.

Lahko bi se učil od Simčiča

Laudin ponaredek pa, v nasprotju s tistim Ivana Simčičaimage, ni bil kaj prida. Lauda se je nečednega opravila lotil kar sam: od prijatelja si je izposodil spričevalo o uspešno opravljeni maturi, izbrisal njegovo ime in vpisal svojega. Menda je nastala navadna packarija, pravi Lauda, zato spričevala staršem od blizu sploh ni pokazal. Videli so ga samo na daleč. »Sicer bi že na oddaljenosti sto metrov opazili, da nekaj ni v redu. Toda delovalo je in na koncu so bili vsi srečni, jaz pa sem se lahko osredinil na dirkanje,« je hitel pojasnjevati Lauda.

Mama izvedela z zamudo

Po Laudinem pričevanju slaba vest ni trajala dolgo. Z dirkami je začel že pri 19 letih in hitro napredoval, zato so športni uspehi njegov akademski fiasko kmalu potisnili pod preprogo. Šele leta kasneje, ko je že bil milijonar in zvezdnik, naj bi vse skupaj zaupal mami – in, kot kaže, jo je odnesel s celo kožo.

 

Deli s prijatelji