OKUSI MARTINOVEGA

Že veste, kaj boste pripravili za martinovo? Poglejte si nekaj idej za kosilo

Ni martinovega brez goske, mlincev, rdečega zelja in sladke pogače. Čeprav tudi ta praznik v današnjih časih dobiva vse bolj komercialni pridih, velja v kombinaciji z novimi kulinaričnimi pristopi na ta dan okusiti tradicijo.
Fotografija: Martinova gos z rdečim zeljem FOTO: Shutterstock Photo
Odpri galerijo
Martinova gos z rdečim zeljem FOTO: Shutterstock Photo

Veganske mlince poznamo že tisočletja

Mlinci so pravzaprav najstarejša oblika kruha. Te ploščate kruhke so ljudje že tisočletja pred našim štetjem pripravljali iz moke, vode in soli (brez kvasa) ter jih pekli na razbeljenih kamnih. Danes jim dodajamo tudi kislo smetano in jajca, pripravimo jih lahko tudi iz pirine, kamutove ali koruzne moke. Če bi želeli pripraviti vegansko različico, pa bi se pravzaprav držali recepta iz pradavnine.

Če želite, da vam mlinci zares dobro uspejo, uporabite kakovostno in sveže mleto moko, ki bo dala boljši okus in teksturo. Bogatejšega okusa bodo tudi, če v vodo za kuhanje dodate sol, lahko pa tudi eksperimentirate in v testo primešate zelišča ali zelenjavo. Pazite, da jih ne kuhate predolgo, notranjost naj ostane čvrsta. K mlincem se prilegajo tudi različne omake.

Klasični mlinci

Sestavine:

  • 300 g moke
  • 1 jajce
  • 1 žlica kisle smetane
  • 170 ml vode
  • sol

Priprava: Vse sestavine zmešamo skupaj in iz njih zgnetemo testo. Pokrito pustimo počivati nekaj minut, nato ga razdelimo na več delov, da ga bo lažje razvaljati. Vsak del razvaljamo na debelino približno 2 milimetra. Testo odlagamo na papir za peko in pustimo pol ure počivati, da se nekoliko posuši. Nato testo pečemo pri 190 stopinjah, dokler ne postane trdo in hrustljavo. Suhe mlince nalomimo na večje kose in jih shranimo v vrečki. Preden jih postrežemo, zavremo osoljeno vodo, jih potopimo vanjo, ugasnemo ogenj ter pustimo pet minut, da se napijejo vode in priplavajo na površje. Odcedimo in zabelimo po okusu.

Vir: nasasuperhrana.si

Veganski mlinci

Sestavine:

  • 1 kg moke (lahko polnozrnate)
  • 4 dl vode
  • olje
  • sol

Priprava:

Iz moke, vode, malo olja in soli zamesimo voljno testo. Oblikujemo majhne kroglice in jih sploščimo v »palačinke«. Na vroči (suhi) plošči jih na obeh straneh popečemo. Preden jih postrežemo, jih razlomimo na manjše kose in zalijemo z vrelo vodo.

Vir: vegilandija.si

Rdeče zelje je premalokrat na jedilniku

Martinovo je tisti dan v letu, ko se »spomnimo« tudi na dušeno rdeče zelje. Ta preprosta jed pa bi gotovo morala biti na jedilniku večkrat, saj ima ogromno hranljivih snovi, zlasti antioksidantov. Dobro vpliva na zdravje srca, prebavila, je blagodejno za pljuča, varuje pred virusi in bakterijami.

Priprava rdečega zelja ne zahteva veliko časa, z nekaterimi triki pa lahko njegov okus še izboljšate. Namesto sladkorja, ki ga karameliziramo, lahko uporabite naribana jabolka. Med dušenjem lahko dodate tudi balzamični kis.

Rdeče zelje FOTO: Gettyimages
Rdeče zelje FOTO: Gettyimages

Pečeno rdeče zelje s sladkimi jabolki

Sestavine:

  • 1 kg rdečega zelja
  • 1 čebula, manjša
  • 3 jabolka
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 2 žlici medu
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 200 ml piščančje osnove ali vode
  • 50 ml belega vina
  • 4 nageljnove žbice
  • 2 lovorjeva lista

Priprava:

Čebulo olupimo in narežemo na tanjše lističe. Jabolka očistimo, odstranimo sredico in jih narežemo na tanke rezine. Prav tako očistimo rdeče zelje, odstranimo sredico in narežemo na četrtine. V globoko kovinsko posodo damo olje, narezano čebulo, jabolka in rdeče zelje. Dodamo nageljnove žbice in lovorjeva lista. Postavimo na srednje močan ogenj in pražimo tri minute.

Pečico segrejemo na 130 °C. V posodo dodamo jabolčni kis in belo vino. Kuhamo dve minuti oziroma tako dolgo, da alkohol izpari. Dodamo cvetlični med, posolimo in popramo s črnim poprom. Dodamo piščančjo osnovo ali vodo. Prestavimo v ogreto pečico, pokrijemo s pokrovom in pečemo dve uri in pol oziroma dokler ni zelje mehko. Po tem času pokrov odstranimo, povečamo temperaturo na 200 °C in pečemo še 20 minut.

Vir: jernejkitchen.com

Polnjen piščanec z belim fižolom in kranjsko klobaso

Sestavine:

  • 1 kranjska klobasa
  • 1 cel piščanec
  • čebula
  • česen
  • sol, poper, timijan, rdeča paprika
  • suhi paradižniki
  • belo vino
  • olivno olje

Priprava:

Na drobne koščke narezano kranjsko klobaso na hitro popražimo, dodamo narezano čebulo in česen. Solimo, popopramo, dodamo timijan in suhe paradižnike. Celega piščanca nasolimo in popopramo. S pripravljenim nadevom napolnimo piščanca. Na koncu ga zapremo z limono. Premažemo ga z olivnim oljem in rdečo papriko. V pekač nalijemo belo vino in vodo, v razmerju 1: 1. Dodamo svež timijan. Prekrijemo z aluminijasto folijo in pečemo eno uro pri 180 °C. Po eni uri odstranimo folijo in pečemo še pribl. 40 minut, da dobi piščanec lepo hrustljavo skorjico. Ko je piščanec pečen, ga vzamemo iz pekača. Limono stisnemo v omako. Izdolbemo nadev, razkosamo piščanca in prelijemo z omako.

Vir: Loške mesnine

Bučne štručke z marmelado in sirčkom

Sestavine za testo:

  • 2/3 kocke svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
  • ½ vrečke kislega testa Fala
  • 800 g moke
  • 250 g mleka
  • 220 g kisle smetane
  • 220 g bučnega pireja
  • 70 g sladkorja
  • 50 g svinjske masti/masla
  • 4 rumenjaki
  • 2 čajni žlički soli
  • jajce za premaz

Nadev:

  • 500 g sladke smetane
  • 500 g kremnega sirnega namaza
  • 250 g sirčka maskarpone
  • 120 g mletega sladkorja
  • 2 utrjevalca smetane
  • domača rdeča marmelada

Priprava:

Bučo hokaido spečemo ali skuhamo, odcedimo, nato pa pretlačimo in ohladimo. Kvas raztopimo v vodi in ga prilijemo k moki, ki smo ji pred tem primešali kislo testo. Mešanici dodamo preostale sestavine, razen maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo svinjsko mast. Na koncu mešamo deset minut pri najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in razdelimo na 60 g težke koščke, oblikujemo kroglice, pokrijemo in pustimo počivati deset minut. Zatem vsako kroglico razvaljamo in oblikujemo majhne zvitke. Oblikovane štručke zložimo na pekač, pokrijemo in pustimo vzhajati. Vzhajane štručke premažemo z jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno 12–15 minut na 200 °C, da se lepo obarvajo.

Medtem pripravimo kremo: sladko smetano stepemo skupaj z mletim sladkorjem in utrjevalcem smetane. Maskarpone zmešamo s kremnim sirčkom in previdno vmešamo stepeno smetano.

Ohlajene štručke po dolžini prerežemo na pol, nadevamo z dvema žličkama marmelade in nabrizgamo kremo.

Vir: Lesaffre Slovenija

Besedilo je bilo objavljeno na tematskih oglasnih straneh Martinovo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije