PRAZNIČNA PEKA

Recept za najboljšo praznično potico

Potica je slovenska kraljica med sladicami, saj ni praznika, ob katerem ne bi krasila pražnje mize.
Fotografija: Nemogoče si je predstavljati praznike brez potice. FOTO: www.nasasuperhrana.si
Odpri galerijo
Nemogoče si je predstavljati praznike brez potice. FOTO: www.nasasuperhrana.si

Tradicionalno je bila največkrat orehova, po izročilu naj bi namreč s trenjem orehov trli tudi svoje težave, medtem ko oblika pogače simbolizira neskončnost, popolnost, celo božanskost.

Ustvarjalnost gospodinj in občasno pomanjkanje sestavin pa sta prispevala k temu, da danes poznamo že več kot petdeset vrst potic. Slovenska potica nosi tudi oznako zajamčena tradicionalna posebnost, s katero je zaščitenih pet vrst glede na njihov nadev: orehova, orehova z rozinami, rozinova, pehtranova in pehtranova s skuto.

Da bo njen nezmotljivi vonj napolnil dom, je tu odličen recept, predstavljen na spletnem portalu Naša super hrana, ki spada pod okrilje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za orehovo potico z rozinami izberimo čim več kakovostnih slovenskih sestavin z oznako Izbrana kakovost – Slovenija.

Orehova potica z rozinami

Potrebujemo:

Za testo:

  • 1000 g bele pšenične moke
  • 30 g kvasa
  • 100 g surovega masla
  • 120 g sladkorja
  • 10 g soli
  • 3 rumenjake (60 g)
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • 10 ml ruma
  • do 500 ml mleka

Za orehov nadev z rozinami:

  • 1000 g zmletih orehovih jedrc
  • 200 g sladkorja
  • 100 g surovega masla
  • 3 beljake (90 g)
  • 20 g vaniljevega sladkorja
  • od 1 do 2 noževi konici cimeta (ali vsaj 3 mg)
  • do 600 ml mleka
  • 100 g rozin
  • največ 0,5 dl ruma (za rozine)

Priprava: 

  • Kvašeno testo lahko zamesimo s kvasnim nastavkom ali brez njega. Testo mešamo in mesimo tako dolgo, da je povezano, nelepljivo in gladko.
  • Brez vzhajanja: po mešanju pustimo testo počivati vsaj 15 minut. Nato ga pri strojnem valjanju razvaljamo na debelino vsaj 0,4 cm, namažemo, zavijemo in potico vzhajamo ter spečemo.
  • Z vzhajanjem: po gnetenju naj testo 15 minut počiva, nato ga pregnetemo, razdelimo v hlebce, glede na velikost potic, in jih vgnetemo, pokrijemo in pustimo, da vzhajajo.
  • Vzhajano testo razvaljamo na debelino mezinca (od 0,5 do 1,5 cm) in ga oblikujemo v pravokotnik.
  • Tako imamo pripravljeno testeno površino, ki jo namažemo z ustreznim nadevom.
  • Za nadev mlete orehe prelijemo z vročim mlekom in ohladimo.
  • Zmesi primešamo vaniljev sladkor, sladkor, cimet, omehčano maslo in nazadnje še beljake ali stepen sneg iz beljakov in sladkorja.
  • Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga. Z nadevom namažemo testo
  • . Po njem lahko potresemo majhen del suhih mletih orehov.
  • Po namazanem testu enakomerno potresemo prebrane in oprane rozine, ki smo jih prej namočili v rumu (kar pa lahko izpustimo).
  • Potico v pekaču pustimo vzhajati.

  • Pred peko jo premažemo po želji z mešanico masla, mleka in rumenjakov ali s posamezno od teh sestavin.

  • Na več mestih jo prebodemo do dna in pečemo na 160 do 180 stopinjah Celzija vsaj 40 minut. Temperaturo in čas peke prilagodimo pečici in velikosti potice.

  • Potico stresemo iz potičnika tako, da je zgornji del spodaj, in jo ohladimo. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.

Dobro je vedeti:

  • Na 1 kg kvašenega testa nadevamo najmanj 900 g orehovega nadeva in vsaj 100 g suhih rozin.
  • Potica mora imeti tri do štiri zavoje do srednje velikega modela (do vključno 29 cm premera), pri večjih modelih ima lahko zavoj ali dva več.
  • Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v okrogel potičnik, ki ga prej namastimo z maslom in pomokamo. Konca zvitka se morata dobro stikati.

 

Vir recepta: Spletna stran ministrstva za kmetijstvo in prehrano: www.nasasuperhrana.si

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije