Zimska solata s kalčki

Stročnicam v zrnju dodamo svež motovilec, čebulo in kalčke, in dobili bomo izjemno okusno, nasitno in hranljivo solato
Fotografija: Zimsko solato popestrijo sveži kalčki. FOTO: Thinskstock
Odpri galerijo
Zimsko solato popestrijo sveži kalčki. FOTO: Thinskstock

Pozimi so pogosto na mizi stročnice in druga kuhana zelenjava, saj sveže nimamo vedno na voljo. Stročnice so okusne in nadvse hranljive, tudi v kombinaciji z zeleno solato. Če dodamo še kalčke, tudi pikantne, kakršni so iz semen solate, redkvice, brokolija, rdečega zelja ali črne redkve, bo solata prav tako osvežujoča kot poleti.
Kalčke brez velikega truda vzgojimo sami, lahko pa jih tudi kupimo v bolje založenih trgovinah z živili. Pri tem bodimo pozorni na datum, kalčki namreč hitro izgubljajo dragocene vitamine in minerale, ki jih imajo sicer v izobilju. Zato uživajmo čim bolj sveže, sicer ne bodo prav koristni.

Solata za 4 osebe

500 g kuhanega fižola v zrnju (lahko iz konzerve)
200 g kuhane leče
1 kuhana rdeča pesa
2 korenčka
200 g motovilca
1 čebula
pest svežih žitnih kalčkov
kis, olje, sol
Fižol in lečo stresemo v skledo za solato. Rdečo peso narežemo, korenček naribamo, čebulo drobno nasekljamo in vse skupaj dodamo v skledo. Začinimo s kisom, oljem, najbolje bučnim, in solimo. Dobro premešamo. Dodamo očiščen motovilec in rahlo premešamo. Razdelimo v skodelice za solato in potresemo s kalčki, ki ji bodo dali svežino. Taka solata s kosom kruha je lahko samostojen obrok.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije