KORISTNO

Učinki dveh jajc za zajtrk

Več kot dovolj argumentov, da jih umestite na svoj jedilnik.
Fotografija: Jajca so z več vidikov odličen zajtrk. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Jajca so z več vidikov odličen zajtrk. FOTO: Thinkstock

Jajca že dolgo niso več na seznamu zdravju neprijaznih živil. Nasprotno, skupina strokovnjakov iz Kanade je ob njihovih tudi drugih pozitivnih učinkih na telo našla povezavo med rednim uživanjem tega živila in manjšim tveganjem za srčno-žilne bolezni. Gre namreč za odličen vir vitaminov A, D, E, B8 in B12 ter folne kisline, prav tako so v njih bogato zastopani minerali jod, železo, kalcij, cink in selen. Poglejte devet pozitivnih učinkov, ki jih boste deležni, če boste vsak dan pojedli dve jajci.

Kolin izboljšuje spomin

V rumenjaku je zastopan kolin (vitamin B8). Ta je zlasti pomemben v prehrani nosečnic, saj omogoča zdrav razvoj otrokovih možganov. Poleg tega zmanjšuje tveganje za duševne bolezni, downov sindrom in v kasnejšem obdobju življenja za demenco. Primerna količina kolina ob tem skrbi za dober kratko- in dolgoročni spomin.  

Lutein izboljšuje vid

Študije so pokazale, da je v jajcih prisoten antioksidant lutein, ki skrbi za dober vid, varuje mrežnico pred vplivi sončnih žarkov ter zmanjšuje tveganje za nastanek sive mrene.

Vitamin D za močne kosti

Jajčni rumenjak je bogat z vitaminom D. Ta omogoča dobro delovanje možganov in uravnava količino kalcija ter fosforja v telesu ter tako ohranja zdrave kosti in manjša tveganje za osteoporozo.

Folna kislina za zdrav razvoj  

Pomanjkanje folne kisline oziroma vitamina B9 je pogosto pri pripadnicah nežnejšega spola. Ta snov je predvsem pomembna v prehrani nosečnic. Telo jo potrebuje za tvorjenje novih celic, z njo bogat pa je med drugim jajčni rumenjak.

Manjše tveganje za srčno-žilne bolezni

Skupina strokovnjakov iz Kanade je odkrila tesno povezavo med rednim uživanjem jajc in manjšim tveganjem za srčno-žilne bolezni ter nekatere oblike raka. Skrivnost tiči v dejstvu, da jajčni rumenjak vsebuje dve pomembni aminokislini: triptofan in tirozin, ki se ponašata z močno zaščitno vlogo.

Pomagajo pri hujšanju

Ameriški znanstveniki so odkrili, da jajca za zajtrk dolgo ohranijo sitost, s tem varujejo pred napadi lakote in tako pripomorejo tudi k lepi postavi.

Upočasnjujejo staranje

Jajca vsebujejo aminokisline, ki spodbujajo celično obnovo. K upočasnjenemu staranju pripomore tudi v njih prisoten že omenjeni vitamin D, ki med drugim ohranja vitalnost možganov.

Krepijo odpornost

Bi radi ostali zdravi? Torej jejte jajca. Študije so pokazale, da zaradi v njih prisotnega cinka in selena redno uživanje dveh jajc na dan znatno okrepi odpornost in varuje pred okužbami z virusi in bakterijami. Eno jajce vsebuje 22 odstotkov dnevno priporočene količine selena, ki je nepogrešljiv za dobro delovanje imunskega sistema.

Boljša bo vaša odzivnost

Raziskava iz leta 2014 je pokazala, da že omenjeni tirozin, aminokislina v jajcih, krepi pozornost in skrajša odzivni čas oziroma izboljšuje reflekse, kar je v življenju vedno, zlasti pa med vožnjo, še kako dobrodošlo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije