Ni prepozno za sarme

Zanje ni primeren riž, ki obljublja, da bo vsako zrnce ostalo zase, tudi če ga razkuhaš.
Fotografija: FOTO: Hana Splichal
Odpri galerijo
FOTO: Hana Splichal

Ne vem pravzaprav, kako se je v naši kuhinji prijela tradicija, da pripravljamo sarme za prvi dan v letu. Ritual zvijanja listov kislega zelja je postal nekaj, kar spada v tiho prvojanuarsko jutro. Odločno sem proti, da bi se omejile s to tradicijo. Ta odločitev je bila te dni podprta z dvema glavama kislega zelja v našem hladilniku, ki sta ostali lepo vakuumirani od prevelikih načrtov med prazniki. Torej, dokler je še zima, za sarme ni prepozno.

Ko zeljno glavo odpiramo, bo na sredini ostal najslajši del, sredica, listi pa so premajhni za zvijanje. Narežemo jih na rezance in uporabimo za polnjenje prostora med sarmami. FOTO: Guliver/Getty Images
Ko zeljno glavo odpiramo, bo na sredini ostal najslajši del, sredica, listi pa so premajhni za zvijanje. Narežemo jih na rezance in uporabimo za polnjenje prostora med sarmami. FOTO: Guliver/Getty Images
Na zalogi imam kar nekaj nadevov za sarme, ki so veganizirana in seveda izboljšana varianta originala. Vedno pripravim vsaj dve vrsti nadeva, raje tri, odvisno od velikosti zeljne glave in števila jedcev, ki jih pričakujem pri mizi. Ker so v loncu podobne druga drugi, je na krožniku vedno presenečenje, kaj si ulovil v omaki. Najbolj uspešni nadevi so vedno tisti, ki imajo intenziven okus. Nasploh se mi zdi, da so vse veganske jedi bolje sprejete, kadar jih dobro začinim.

Za osnovo največkrat vzamem riž. Skuham ga napol in se potrudim, da ne ostane nič tekočine. Pomembno je, da je malo lepljiv, torej izberem takšnega, ki je dober za rižote, bolj kratek in okrogel, z veliko škroba. Zanje ni primeren riž, ki obljublja, da bo vsako zrnce ostalo zase, tudi če ga razkuhaš. Del riža včasih nadomestim z ajdovo kašo ali prosom. Tudi v izvirnem receptu, sarme so prišle iz turškega cesarstva, so vanje zvijali pšenico ali kakšno drugo žito.


Naslednji korak je na olju popražena čebula, ki ji dodam nekaj, kar spominja na klasiko, recimo marinirani sojini koščki ali drobno narezan dimljen tofu. Obvezno veliko začimb, sol, poper, čili, česen, mešanica začimb za juhe, kar koli.

Bolj izvirne so sarme, polnjene s fižolom, to je res zanimiv nadev, ali z lečo in gobami. Stročnice prej skuham, gobe podušim. Za zelenjavni nadev na čebuli popražim grobo nariban korenček, zeleno in pastinak. Pa spet veliko začimb. Bledemu nadevu naredi lepo barvo kurkuma. V vsak nadev pride riž, ki ima nalogo, da sestavine zlepi, kot bi delali suši.


Nekaj posebnega se nam je zdel nadev iz praženega krompirja. Ni ravno primeren za sarme na zalogo, ki jih jemo še naslednje tri dni, je bolj za sproti.

To je le nekaj predlogov, verjamem, da bodo sproti nastajali še bolj zanimivi recepti. Sarm se tako ne bomo zlepa naveličali.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije