OKUSI

Hrana za dušo

Chef Emanuel Scarello pravi, da so to okusi, ki so jih pripravljale naše mame, Nigella Lawson pa razmišlja zelo podobno: Življenje se oblikuje okoli spominov.
Fotografija: FOTO: Jonathan Lovekin
Odpri galerijo
FOTO: Jonathan Lovekin

V zadnjih dneh smo med znanimi kuharji naredili mini anketo. Vprašanje je bilo samo eno: »Kaj je vaša hrana za dušo?« Preprosto, a hkrati takšno, da v tebi vzbudi najlepša čustva, če se vanj zares poglobiš. K razmišljanju o hrani za dušo, ki jo v tujini lepo označuje angleški izraz comfort food, nas je spodbudila svetovno znana kuharska diva Nigella Lawson. Pravzaprav njena knjiga Pri moji mizi – poklon domači kuhinji, ki je v prevodu Valentine Smej Novak nedavno izšla v slovenščini. Zdi se, da ta kuharska knjiga kar buhti od receptov, ki pričarajo zapeljivo hrano za dušo!

Hrana, pripravljena z vso strastjo

Takole v uvodu pravi slavna Nigella: »Življenje je zapleteno, ni treba, da je taka tudi kuharija.« In še: »Življenje se oblikuje okoli spominov in osišče mojega življenja so hrana, ki sem jo skuhala, in ljudje, za katere sem kuhala, ljudje, ki so sedeli pri moji mizi ali pri drugih mizah, ob katerih sem jedla, od modrih z ultrapasom iz mojega otroštva do pocinkane mize, ki je zdaj v središču mojega življenja.«

Tja, v otroštvo, je ob omembi besedne zveze comfort food takoj poneslo tudi italijanskega chefa Emanuela Scarella, ki v Vidmu vodi restavracijo Agli Amici, nad katero se svetita dve Michelinovi zvezdici. Ko se je te dni mudil v Novi Gorici, kjer je s slovenskim chefom Daliborjem Janačkovićem (Restavracija Calypso, Casino Perla) pripravil lokalno obarvano svečano večerjo, je povedal: »Zame so hrana za dušo čisto preproste jedi, denimo enostavna in sezonska frtalja. Pomembno je le, da je to hrana, ki je narejena z vso strastjo. Takšna hrana torej, ki ti pričara prijetne občutke in te v mislih takoj ponese h okusom, kakršne je znala ustvariti tvoja mama.«

Štruklji ali pire s špinačo in jajcem

Tudi slovenska kulinarična brata, Jure in Luka Jezeršek, sta ob omembi hrane za dušo takoj pomislila na jedi, ki jih je v njunem otroštvu kuhala mama Sonja. Jure je namesto odgovora zelo sočno opisal »sladke sirove štruklje z rozinami, v katerih se začuti tudi limonina lupinica, in so posuti z drobtinicami«. Luka Jezeršek, ki kot sodnik v oddaji MasterChef praviloma ne skopari z
Valentina Smej Novak, ki jo na malih zaslonih lahko spremljamo v pogovorni oddaji Zadnja beseda, je v slovenščino prevedla novo knjigo Nigelle Lawson. FOTO: Adrian Pregelj
Valentina Smej Novak, ki jo na malih zaslonih lahko spremljamo v pogovorni oddaji Zadnja beseda, je v slovenščino prevedla novo knjigo Nigelle Lawson. FOTO: Adrian Pregelj
besedami, pa je po temeljitem premisleku povedal: »Hrana za dušo je kdaj ena, kdaj druga jed – tista torej, ki ti ustreza v nekem trenutku. No, če bi moral izbrati samo eno, bi bila to seveda znana mamina jed: pire krompir, špinača in jajce na oko.«
Do vsem znane jedi je ob omembi hrane za dušo zaneslo tudi kreativnega Mojmirja Marka Šiftarja (Restavracija Evergreen, Smlednik), ki ga je kulinarični vodnik Gault&Millau razglasil za mladi talent letošnjega leta. Medtem ko je sestavljal svojo značilno sladico, na prav poseben način pripravljeno in sestavljeno žolco, je ob omembi hrane za dušo izstrelil samo eno besedo: »Burek.«

Za zadovoljne obraze: mesne kroglice!

Valentina Smej Novak, ki je poskrbela, da lahko recepte Nigelle Lawson po dvanajstih letih spet beremo v slovenščini, pa pravi,
Nigella Lawson po 12 letih spet »govori« slovensko, saj je pri založbi Vida izšla njena knjiga Pri moji mizi. FOTO: Hugo Burnand
Nigella Lawson po 12 letih spet »govori« slovensko, saj je pri založbi Vida izšla njena knjiga Pri moji mizi. FOTO: Hugo Burnand
da za sprostitev, za dušo skoraj raje kuha, kot je – oziroma kuha zato, da povabi ljudi k mizi: »Pri hrani mi skoraj nikoli ne gre za jed kot tako, ampak za to, kakšen je kontekst te jedi: rada spečem torto otrokom in družini za rojstni dan; ne toliko zaradi torte, ampak zaradi geste, čeprav moram priznati, da me je tale Nigellina vaniljeva z žametasto kremo tako matrala, da sem komaj čakala, da je bila priložnost, da sem se je lahko lotila.« Zatem omeni še eno, ne tako slavnostno jed: »Včasih je prav sproščujoče kakšno večerjo med tednom skuhati nekoliko skrbneje, testenine z mesnimi kroglicami so ena takih jedi, ki pomeni, da si si vzel nekaj več časa in skoraj gotovo bodo ob njih zadovoljni obrazi. Toda pogovor, ki se potem ob mizi razvije, šele vse skupaj zares osmisli.«

Ker nas je nova kuharska knjiga Nigelle Lawson, ki po dvanajstih letih znova govori v slovenščini, torej napeljala do razmišljanja o hrani za dušo, vam danes prinašamo čudovit recept iz knjige Pri moji mizi. Recept za kraljičin narastek se nam je takoj prikupil iz več razlogov, a prvi je, da ljubimo reciklažo in ustvarjanje novih jedi iz ostankov! Poleg tega je recept res enostaven in poceni ter fin tudi zato, ker imamo sestavine vedno doma. Še namig: namesto plemenitih drobtinic bo čisto solidno uspelo, če uporabimo navadne drobtine, če pa štirih jajc danes ni v hladilniku, bo jed okusna, tudi če uporabimo samo dve. Preverjeno!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije