KLJUB LETOM ZELO ŽIVAHEN

Želvak jih šteje že 190

Jonathanu na Sv. Heleni pripravili tridnevno slavje. Najstarejša kopenska žival.
Fotografija: Še vedno je poln energije, predvsem spolne. FOTO: Gianluigi Guercia, AFP
Odpri galerijo
Še vedno je poln energije, predvsem spolne. FOTO: Gianluigi Guercia, AFP

Ni le najstarejši predstavnik svoje vrste, ampak je najstarejša kopenska žival: Jonathan jih šteje že neverjetnih 190, so ponosni oskrbniki parka na južnoatlantskem vulkanskem otoku Sv. Helena, ki so včeraj sklenili tridnevno slavje v čast izjemnemu želvaku.

Vid in vonj sta oslabela, sluh je pa izvrsten. FOTO: Twitter
Vid in vonj sta oslabela, sluh je pa izvrsten. FOTO: Twitter

Jonathana so že na začetku leta razveselili z vpisom v Guinnessovo knjigo rekordov, kjer je ovekovečen kot najstarejša znana kopenska žival, pred dnevi pa je prejel še naziv najstarejše želve vseh časov. Orjaška želva je ob laskavem jubileju prejela serijo poštnih znamk, minuli konec tedna pa je bila vsa pozornost parka, kjer domujejo še Fred, Emma in David, usmerjena v legendo Jonathana. O njegovih začetkih je uradnih podatkov bore malo, obžalujejo njegovi oskrbniki, ki sklepajo, da je želvak prišel na svet na Sejšelih okoli leta 1832, pol stoletja pozneje pa je prišel na ta britanski otok kot dar sira Williama Grey-Wilsona, ki je pozneje postal guverner Sv. Helene.

Oskrbniki so prihajali in odhajali, Jonathan pa je ostajal in se vedno znova uspešno prilagajal na nove obraze in življenjske okoliščine. Njegov zdajšnji veterinar je zadovoljen z zdravstvenim stanjem varovanca, ki sicer slabo vidi in vonja, a menda odlično sliši, uživa v poležavanju na toplem soncu in je še vedno poln energije. Še več, njegova spolna moč je izredna, tako da še vedno redno naskakuje Emmo. Občasno pa tudi Freda. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije