VESOLJE

Vzorec zemeljskega izvora

Delček je nastal ob trku Zemlje z nebesnim telesom. S površja so ga pobrali astronavti Apolla 14.
Fotografija: Vzorec z Lune je pravzaprav z Zemlje.
Odpri galerijo
Vzorec z Lune je pravzaprav z Zemlje.

Raziskovalci so potrdili, da so našli najstarejšo kamnino zemeljskega izvora – na Luni! Na Zemljo so jo leta 1971 pripeljali astronavti v okviru programa Apollo. Točnejše Apolla 14. Verjetno je odletela z Zemlje, in sicer kot posledica močnega trka z nekim nebesnim telesom pred približno štirimi milijardami let.
Alan Shepard je na Luni sestavljal opremo.
Alan Shepard je na Luni sestavljal opremo.

»Najdba je izjemna, saj nam pomaga pri razumevanju vpogleda v zgodnji razvoj Zemlje pa tudi kozmičnega bombardiranja, ki mu je bil naš planet izpostavljen v zori nastanka življenja,« pravi David Kring z Lunarnega in planetarnega inštituta v Houstonu. Biologi ocenjujejo, da naj bi se življenje na Zemlji pojavilo pred med 3,8 in 4,1 milijardami let.

Raziskovalna skupina, ki sta jo vodila Jeremy Bellucci iz švedskega muzeja naravne zgodovine in Aleksander Nemchin z avstralske univerze Curtin, je analizirala vzorce z Lunine površine, ki so jih zbrali člani odprave Apolla 14 na začetku februarja 1971. Raziskovalci so ugotovili, da je en vzorec kamnin delček, težak dva grama, sestavljajo ga kremen, ortoklaz in cirkonij; te snovi so na Luni redke, a nekaj povsem običajnega na modrem planetu.
Astronavti Apolla 14 Alan B. Shepard ml. (na sredini), Stuart A. Roosa, levo, in Edgar D. Mitchell FOTOGRAFIJE: Nasa
Astronavti Apolla 14 Alan B. Shepard ml. (na sredini), Stuart A. Roosa, levo, in Edgar D. Mitchell FOTOGRAFIJE: Nasa

Kemična analiza je razkrila, da je delček kristaliziral v okolju, bogatem s kisikom in pri temperaturi, ki naj bila skladna s tisto pod površino Zemlje v njenem zgodnjem razvojem stanju. Podatki, ki so na voljo, namigujejo, da je fragment kristaliziral pred 4 ali celo 4,1 milijarde let, in to 20 kilometrov globoko pod površino zemlje. Kmalu zatem je bil izstreljen v vesolje kot posledica udarca nekega nebesnega telesa.


Potovanje po vesolju ga je pripeljalo do Lune, ki je bila takrat našemu planetu trikrat bližje kot danes. Delček je bil nato izpostavljen še dodatnim obremenitvam na Luni: zaradi trka z Luninim površjem se je delno stalil in deloma zakopal, kar naj bi se zgodilo pred 3,9 milijarde let. Pred 26 milijoni let naj bi ga izkopal naslednji trk nekega nebesnega telesa in ga spravil na površino našega naravnega satelita.


No, ta trk je ustvaril tudi krater Cone premera 340 metrov, katerega okolje so raziskovali astronavti poleta vesoljske ladje Apollo 14. Raziskovalci so prepričani v zemeljski izvor prastarega fragmenta, to je najbolj enostavna razlaga, pravijo. S tem namigujejo, da je lahko nastanek Lune in njene notranjosti mogoče videti v drugačni luči na drugačen način. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije