RUSIJA

Vladimir Putin po »volilni zmagi«: Nihče na svetu si ne želi tega scenarija! Zato opozarjam Zahod ...

Dodal je, da je Natovo vojaško osebje že prisotno v Ukrajini in da Rusija ve, da se na bojišču govori tako angleško kot francosko.
Fotografija: O vojni se pogosto šali, kot da gre za igro. FOTO: Natalia Kolesnikova Afp
Odpri galerijo
O vojni se pogosto šali, kot da gre za igro. FOTO: Natalia Kolesnikova Afp

Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek posvaril Zahod, da bi neposreden spopad med Rusijo in zvezo Nato pod vodstvom ZDA pomenil, da je svet tik pred tretjo svetovno vojno. Dodal je, da si takšnega scenarija le redkokdo želi.

Ukrajinska vojna je povzročila najglobljo krizo v odnosih med Moskvo in Zahodom po kubanski raketni krizi leta 1962. Putin je pogosto opozarjal na nevarnosti jedrske vojne, vendar pravi, da nikoli ni čutil potrebe po uporabi tovrstnega orožja v Ukrajini.

image_alt
»Vemo, katero državo bo Putin napadel«: obveščevalci sporočili imena mest, ki so tarče

image_alt
Julija Timošenko: Evropo sem opozorila na Putina, a me niso poslušali

image_alt
Putin vojno jemlje kot šalo: odločitev, katero mesto uničiti, bi prepustil kar TV glasovanju

Francoski predsednik Emmanuel Macron je prejšnji mesec izjavil, da ne more izključiti pošiljanja francoskih sil v Ukrajino v prihodnosti, pri čemer se številne zahodne države od tega distancirajo, medtem ko so druge, zlasti v vzhodni Evropi, izrazile podporo.

Znova se šali o vojni

Putin je na vprašanje Reutersa o Macronovih izjavah in tveganjih, torej možnostih spopada med Rusijo in Natom, šaljivo odgovoril: »V sodobnem svetu je vse mogoče.«

»Vsem je jasno, da bi bil to le korak do tretje svetovne vojne. Mislim, da si tega nihče ne želi,« je Putin dejal novinarjem, potem ko je dosegel največjo zmago v postsovjetski ruski zgodovini.

Na volitvah ni smel sodelovati niti en pravi kandidat opozicije. FOTO: Roberto Schmidt Afp
Na volitvah ni smel sodelovati niti en pravi kandidat opozicije. FOTO: Roberto Schmidt Afp

Dodal je, da je Natovo vojaško osebje že prisotno v Ukrajini, češ da Rusija ve, da se na bojišču govori tako angleško kot francosko. »To ni nič dobrega, predvsem za tiste, ki umirajo v velikem številu,« je dejal.

Prirejene volitve?

Ruska volilna komisija je sporočila, da je Putin po četrtini preštetih glasovnic dobil skoraj rekordnih 88 odstotkov glasov. Na prejšnjih predsedniških volitvah leta 2018 je zmagal s 76,7 odstotka. Na volitvah ni smel sodelovati niti en pravi kandidat opozicije

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije