POZOR

VIDEO: Opozorilo za cunami: tisoči zapustili domove, oblasti pazijo lastnino

Objavljeno 02. april 2014 13.43 | Posodobljeno 02. april 2014 13.43 | Piše: A. L.

Današnjo noč bodo mnogi preživeli zunaj svojih postelj.

SANTIAGO – Po močnem potresu, ki je zamigal tla pod nogami Čilencev in celo rušil stavbeimage, se je sprožil cunami. Oblasti so izdale opozorilo in evakuirale severno obalo.

Ljudje so nemudoma zapustili obalna območja in se napotili v višje ležeče predele. Današnjo noč bodo tako mnogi preživeli zunaj svojih postelj. Oblasti so ljudem obljubile, da bodo policisti in vojaki pazili na lastnino evakuiranih državljanov.

Tri je zdrobilo, dva izdalo srce

Obalo so sicer zadeli do dvometrski popotresni valovi (cunami). Prvi so do obale prišli po 45 minutah od potresa. Ljudi brez strehe nad glavo so namestili tudi po šolah, kjer bodo pouk in predavanja odpadla. Za zdaj velja, da je v potresu umrlo pet oseb, štirje moški in ena ženska (dva zaradi srčne kapi, trije pa, ker jih je zdrobilo).

Na udaru Čile in Peru

Hipocenter potresa je bil okoli 20 kilometrov pod morskim dnom in okoli 100 kilometrov stran od pristanišča Iquique (1500 kilometrov stran od glavnega mesta), kjer je tudi največji rudnik bakra na svetu, v bližini perujske meje. Delo v rudniku ni bilo pretirano ovirano, je pa zaradi potresa iz ženskega zapora iz omenjenega pristaniškega mesta pobegnilo kakšnih 300 zapornic. 26 so jih že prijeli, poroča Reuters.

Fotogalerijo s kraja potresa objavljamo v članku FOTO: Potres z močjo 8,2 rušil stavbe, zdaj trepetajo pred cunamijemimage.

Deli s prijatelji