EVAKUACIJA

FOTO: Potres z močjo 8,2 rušil stavbe, zdaj trepetajo pred cunamijem

Objavljeno 02. april 2014 09.43 | Posodobljeno 02. april 2014 09.56 | Piše: STA, K. K.

Sever Čila je v torek zvečer po lokalnem času stresel silovit potres z močjo 8,2, ki je po zadnjih podatkih terjal najmanj pet življenj.

SANTIAGO DE CHILE – Sever Čila je v torek zvečer po lokalnem času stresel silovit potres z močjo 8,2, ki je po zadnjih podatkih terjal najmanj pet življenj. Oblasti so izdale opozorilo pred cunamijem, z obalnih območij pa so evakuirali več deset tisoč ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dvometrski valovi

Po navedbah ameriškega seizmološkega centra (USGS) je bilo središče potresa ob 20.46 po lokalnem času dobrih 80 kilometrov od obalnega mesta Iquique na globini 39 kilometrov. Nekatera območja obale so dosegli dva metra visoki valovi, z območja pa poročajo o izpadih električne energije, požarih in plazovih, navaja britanski BBC.

Posnetek čakanja na cunami:

Center za opozarjanje pred cunamiji na Havajih je po potresu izdal opozorilo za 4800 kilometrov obalnega pasu, ki zajema več držav. Z enakim svarilom so se se nato na svoje državljane obrnile čilske, ekvadorske, perujske in honduraške oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podiranje stavb

Življenje je v mestih Iquique in Alto Hospicio izgubilo najmanj pet ljudi, je sporočil notranji minister Rodrigo Penalillo. Umrli so bodisi zaradi srčnega napada bodisi zaradi porušenih stavb. Poleg tega je bilo po navedbah lokalnih oblasti več ranjenih.

Več deset tisoč ljudi so zaradi možnosti cunamija evakuirali na višje ležeče predele. Potres so čutili vse do Bolivije, sledilo pa mu je še več šibkejših potresnih sunkov z močjo okrog 6.

Razglasili naravno katastrofo

Čilska predsednica Michelle Bachelet je na prizadetem območju na severu države razglasila stanje naravne katastrofe in se bo še danes odpravila tja. Na območje je tudi napotila predstavnike vojske, ki naj bi preprečili plenjenje in nerede.
 

Deli s prijatelji