NAPAD SPECIALNE ENOTE

VIDEO: Napad specialne enote: »Vlekli so me kot psa, grozili z nožem in delali selfije«

Na Balkanu so razmere zaradi ponedeljkovega incidenta na Kosovu izredno napete.
Fotografija: Incident v Mitrovici. FOTO: Zaslonski posnetek, youtube
Odpri galerijo
Incident v Mitrovici. FOTO: Zaslonski posnetek, youtube

BEOGRAD – »Ponosen sem na krajane, ki so se neoboroženi na miren, gandijevski način zoperstavili terorju in niso odstopili od borbe za svoje domove,« je po ponedeljkovi aretaciji v Mitrovici na Kosovu dejal vodja srbskega vladnega urada za Kosovo Marko Đurić. Specialno enoto kosovske policije je označil za teroristično bando. »Vlekli so me kot psa, vlekli za kravato po tleh, saj so mislili, da bodo na ta način ponižali tako mene kot srbski narod,« je po poročanju portala Blic dejal na novinarski konferenci po pogovoru s predsednikom države Aleksandrom Vučićem in predstavniki Srbske liste, ki ima 10 srbskih poslancev v kosovskem parlamentu. Ob tem je dodal, da se kljub udarcem, ki jih je prejel, počuti dobro. »Z mano so delali selfije in mi grozili z nožem, ob tem pa prepevali Allahu Akbar,« je še dejal novinarjem. 

Vučić: Beograd je Prištino obvestil pravočasno

Đurića so v ponedeljek aretirale posebne enote kosovske policije in ga nato izgnale s Kosova, potem ko se je kljub zavrnitvi dovoljenja za obisk na Kosovu z generalnim sekretarjem srbskega predsednika Nikolo Selakovićem v Mitrovici udeležil okrogle mize o odnosih med Beogradom in Prištino. Vučić je po zasedanju sveta za nacionalno varnost, ki ga je sprva napovedal za danes, po aretaciji Đurića pa sklical v ponedeljek zvečer, dejal, da je Srbija spoštovala postopke, saj je Prištino pravočasno, še celo predčasno (75 ur prej) obvestila o prihodu Đurića. Pri tem je poudaril, da Beograd Prištino v skladu z bruseljskim sporazumom o obiskih obvešča in ne prosi za dovoljenje.

Posebne kosovske policijske enote, ki so vdrle na okroglo mizo in prijele Đurića, ne pa tudi Selakovića, je označil za »teroristično bando, ki je vrgla šok bombe in tepla ljudi«, Đurića pa so prijeli »menda zato, ker jim ni všeč, kaj misli o njihovi teroristični državi«. Poudaril je, da napada na glavnega srbskega pogajalca v bruseljskem dialogu ne bodo kar spregledali, in napovedal kazenske ovadbe proti vsem udeleženim pri njegovi ugrabitvi.

Teroristi, oblečeni v policijske uniforme?

Vučić je dejal, da so teroristi, oblečeni v policijske uniforme, vdrli na mirno srečanje srbskih državljanov v okviru notranjega dialoga o kosovskem vprašanju in skušali pokazati, »da lahko zavzamejo sever srbske pokrajine,« poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kot laž je srbski predsednik zavrnil tudi ponedeljkove napovedi predstavnikov kosovskih oblasti, da bodo po več letih v skladu z bruseljskim sporazumom začeli uresničevati dogovor o oblikovanju skupnosti srbskih občin na Kosovu, ki ga Beograd ne priznava kot samostojno državo. Zatrdil je, da želi Priština v nasprotju s sporazumom to skupnost oblikovati kot nevladno organizacijo. Dodal je, da bo o nadaljevanju dialoga s Prištino pod okriljem EU odločil s hladno glavo, meni pa, da se pogovori morajo nadaljevati, a da bo prišlo do spremembe izhodišč.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije