V SPLITU

V tem hrvaškem mestu ni šale: turistki zaradi njenega početja spisali kazen

Prejela je globo v višini 150 evrov.
Fotografija: »Pozor, pravila so se spremenila.« FOTO: Tiktok
Odpri galerijo
»Pozor, pravila so se spremenila.« FOTO: Tiktok

V Splitu so zaradi ogromnega vsakoletnega navala turistov še pred začetkom glavne turistične sezone vpeljali pravila, namenjena predvsem turistom, ki s svojim vedenjem dodobra načenjajo živce Splitčanov. Stanovalci mestnega jedra so pretekla leta namreč več tednov doživljali pravi teror turistov iz pekla, seks in uriniranje na javnih površinah Splita pa sta bila kaplja čez rob.

Mestni svet se je odločil, da bo temu naredil konec in zaostril pravila obnašanja. Postavili so opozorilne table, česa turisti ne smejo početi, če ne želijo, da jih doleti 300 evrov kazni.

Na opozorilnih tablah tako najdemo štiri prepovedi, in sicer najprej prepoved pitja alkohola na javnih mestih: »Ostanite v barih in se imejte lepo! Tukaj živijo ljudje, bodite tiho. Če želite kričati in ustvarjati hrup, obiščite Poljud (mestni stadion). Sprehajanje v kopalkah ali zgoraj brez je prepovedano. Oblačila za plažo naj ostanejo na plažah. Prosimo, uporabljajte stranišča. S tem mislimo stranišča, in ne mestnih zidov.«

»In ne pozabite uživati v mestu Split,« so še zapisali na opozorilnih tablah. Ob vsaki je nameščena tudi nadzorna kamera, prek katere bo mogoče natančnejše spremljanje ravnanje turistov in upoštevanja pravil.

Da so mislili resno, potrjuje primer turistke, ki jih je dobila po prstih, ker je prekršila prvo pravilo in prejela 150 evrov kazni zaradi pitja alkohola na javnem mestu. Na TikTokovem profilu Split Boat Party je objavila posnetek, na katerem se hladi s položnico. »Pozor, ljudje, pravila so se spremenila,« je dejala na posnetku.

Različni komentarji

V komentarjih se je oglasilo veliko Hrvatov in tujcev. »Me veseli, da si dobila kazen«, »Ne vem, kako ti je uspelo dobiti kazen. Prvič slišim za kaj takega na Hrvaškem, pijem pa že leta«, »Morali bi te oglobiti s 500 evri«, »Tudi v Španiji pišejo kazni«, »Končno«, so le nekateri komentarji.

V Dubrovniku sicer že več let velja vrsta omejitev za turiste. Tako ne smejo sprehajati psov brez povodcev, ne smejo se vzpenjati na spomenike, tudi zgoraj brez ali v kopalkah po starem mestu ne smejo hoditi. Eden izmed ukrepov, ki so jih uvedli letos, pa je prepoved vlečenja kovčkov s koleščki po vijugastih in tlakovanih ulicah starega mesta. Lokalni prebivalci so namreč siti tega, da jih sredi noči prebuja topotanje kovčkov, ki jih za sabo vlečejo turisti in ki poskakujejo po večinoma s kamni tlakovanih ulicah. Tistim, ki jih bodo pri tem početju dobili, grozi globa 265 evrov.

Prepovedi v Splitu FOTO: FB Mesto Split
Prepovedi v Splitu FOTO: FB Mesto Split

Da je bilo treba postaviti določena pravila vedenja, menijo tudi mestne oblasti v mestu Hvar na istoimenskem dalmatinskem otoku, kjer so se tudi odločili kaznovati neprimerno obnašanje turistov. Kot je za hrvaške medije pojasnil njihov župan, ne nasprotuje temu, da se mladi gostje zabavajo, a želi si lepše mesto, v katerem turisti ne bodo na vsakem vogalu bruhali, urinirali ali vinjeni spali na ulici.

V Hvaru so tako postavili table z opozorili, da bodo tiste, ki se bodo v mestu sprehajali zgoraj brez, kaznovali s 500 evri, če se v mestu sprehajate v kopalkah, tvegate 600 evrov kazni, če na javnih mestih jeste in pijete, pa je kazen 700 evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije