ODPELJAN IZ KIJEVA

V Španiji zasegli ukrajinski nakit, njegova vrednost je astronomska

Predmete velike denarne in zgodovinske vrednosti zdaj proučujeta španski nacionalni arheološki muzej in državni inštitut za kulturno dediščino.
Fotografija: Simbolična slika FOTO: Marta Fernandez Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična slika FOTO: Marta Fernandez Getty Images/istockphoto

Španska policija je zasegla zlat nakit iz obdobja med 8. in 4. stoletjem pred našim štetjem v skupni vrednosti več kot 60 milijonov evrov. Enajst kosov, med katerimi so ogrlice, zapestnice in uhani, je bilo v obdobju 2009–2013 kot del ukrajinske kulturne dediščine razstavljenih v (neimenovanem) muzeju v Kijevu, po razstavi pa so jih leta 2016 nezakonito odpeljali iz Ukrajine, je pojasnila policija in dodala, da so jih tihotapci poskušali prodati v Madridu.

Ponarejeni dokumenti

Po navedbah policije so imeli predmeti ponarejene dokumente v angleškem, ukrajinskem in španskem jeziku, da bi bilo videti, kot da pripadajo ukrajinski pravoslavni cerkvi. Policisti so aretirali pet ljudi, med katerimi sta dva Ukrajinca – eden je menda pravoslavni duhovnik – in trije Španci. V operaciji so sodelovali tudi predstavniki notranjih ministrstev Ukrajine, Albanije, Bolgarije, Cipra in Severne Makedonije.

Španska policija je preiskavo sprožila leta 2021, ko je bil eden od kosov nakita prodan poslovnežu v Madridu; prodajalec je bil v Španiji živeči Ukrajinec. To je preiskovalce privedlo do preostalih predmetov, ki so jih zasegli prejšnji mesec. Ker tihotapci nakita niso mogli prodati po legalni poti, denimo na dražbi, so ga vključili v kapital različnih komercialnih podjetij, ki so bila ustanovljena zgolj z namenom prodaje nakita, da bi jim dali zakoniti videz in omogočili prodajo skupini vlagateljev.

Predmete velike denarne in zgodovinske vrednosti zdaj proučujeta španski nacionalni arheološki muzej in državni inštitut za kulturno dediščino.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije