MJANMAR

V nasilju umirajo celo otroci

Najmanj 20 naj bi jih že izgubilo življenje v spopadih. Vojska nikomur ne prizanaša.
Fotografija: Zahtevajo vrnitev civilne vlade. FOTOGRAFIJI: Reuters
Odpri galerijo
Zahtevajo vrnitev civilne vlade. FOTOGRAFIJI: Reuters

Nasilje v Mjanmaru ne jenja, žrtve so tudi otroci, opozarja mednarodna skupnost, ki že sedem tednov zaman poziva k vzpostavitvi miru v razklani državi. Po podatkih organizacije Rešimo otroke naj bi umrlo že dvajset mladih, skupno pa že več kot 260 ljudi.



Zgodba komaj sedemletne Khin Mjo Čit je pretresla svet, deklico je namreč vojska zadela v hrbet, medtem ko je tekla k očetu v objem: vojaki so usodnega dne vdrli v družinsko hišo in začeli hišno preiskavo, oče pa je hotel hčerko in 19-letnega sina skriti. Nesrečna deklica mu je nenadoma stekla v naročje, a je eden od vojakov takrat ustrelil in jo zadel; umrla je kmalu po prihodu v bolnišnico, vojska pa je tistega dne zajela tudi njenega brata in ga pretepla, v spopadih pa naj bi življenje izgubil še en otrok, štirinajstletni deček, poroča britanski BBC.

Predstavniki vojske so pozneje izjavili, da smrti otrok obžalujejo, a da so zanje izključno odgovorni protestniki, ki že več tednov nasprotujejo vojaški hunti. V tem času so jih zaprli skoraj 3000, med njimi politike, novinarje, aktiviste in druge državljane, do zdaj so jih izpustili 600, proti katerim so opustili obtožnice, tudi proti fotografu agencije Associated Press, ki so mu očitali širjenje lažnih informacij.

...
...
Zaprti ostajajo izvoljeni voditelji skupaj z Aung San Su Či, ki ji med drugim očitajo hujskanje k družbenim nemirom in kršenje omejitev za zajezitev novega koronavirusa ter nezakonito pridobitev premoženja, nasilni protesti, katerih cilj je vrnitev civilne vlade, pa se nadaljujejo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije