TAKO BI PRIVABILI TURISTE

V Mehiki bi postavili muzej o narkokartelih

Odprli bi ga v domačem kraju zloglasnega El Chapa. Trgovina z mamili je del zgodovine Sinaloe, pravi župan.
Fotografija: Aretacija zloglasnega kralja mamil El Chapa. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Aretacija zloglasnega kralja mamil El Chapa. FOTO: Getty Images

V domačem kraju zloglasnega mehiškega kralja mamil Joaquina Guzmana - El Chapa razmišljajo, da bi postavili muzej, posvečen trgovini z mamili. Kakor je povedal José Lopez, župan Badiraguata, mesta v zvezni državi Sinaloa na severozahodu Mehike, bi na ta način privabili turiste, ki se temu delu Mehike raje izognejo. Združene države Amerike, denimo, svojim državljanom odsvetujejo obisk Sinaloe zaradi visokega števila nasilnih zločinov in ugrabitev.

Do zob oboroženi pripadniki kartela Sinaloa med spopadi z zveznimi varnostnimi silami po aretaciji El Chapovega sina Ovidia Guzmana. FOTO: Jesus Bustamante, Reuters
Do zob oboroženi pripadniki kartela Sinaloa med spopadi z zveznimi varnostnimi silami po aretaciji El Chapovega sina Ovidia Guzmana. FOTO: Jesus Bustamante, Reuters

Za zgodovino gre

Kakor je povedal župan Lopez, bi v muzeju predstavili zgodbe narkokartelov in njihovih skoraj vsemogočnih šefov, rojenih v Sinaloi. Po pisanju časnika Reforma je župan v mestnem proračunu za postavitev muzeja menda namenil skoraj milijon evrov. »Ne moremo zanikati lastne zgodovine,« je izjavil Lopez na mehiški nacionalni televiziji in poudaril, da lokalne oblasti veliko vlagajo v gospodarski razvoj pokrajine, pri čemer ne morejo mimo dejstva, da je trgovina z mamili neizbrisljiv del zgodbe o Sinaloi.

Novica o gradnji muzeja je na mehiških družabnih omrežjih povzročila silno razburjenje. Guverner zvezne države Sinaloa Ruben Rocha Moya, ki tako kot El Chapo izvira iz Badiraguata, je na twitterju izrazil »odločno nasprotovanje« takšni zamisli v svojem domačem kraju. Strokovnjak za narkokartele v Sinaloi Tomas Guevara pa je britanski tiskovni agenciji Reuters pojasnil, da županov namen ni poveličevanje trgovine z mamili, ampak ljudem zgolj predstaviti boleče posledice mamilarskih poslov.

Dosmrtna ječa v ZDA

El Chapo, ki se je dolga leta izogibal roki pravice, je bil leta 2019 v New Yorku kot vodja kartela Sinaloa obsojen na dosmrtno ječo zaradi tihotapljenja mamil v ZDA in naročenih umorov svojih nasprotnikov. Kazen preživlja v koloradskem zaporu ADX Florence, najstrožje varovanem zveznem zaporu v ZDA.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije