CEPLJENJE

Učinkovito cepivo šele jeseni

V Republiki Južni Afriki ustavili uporabo cepiva AstraZenece. Le 10-odstotna zaščita pred okužbo z južnoafriško različico.
Fotografija: Čeprav ponuja omejeno zaščito pred milejšim in srednjim potekom bolezni po okužbi z južnoafriško različico, vendarle ščiti pred težkim potekom bolezni in smrtjo. FOTO: Thomas Samson/Reuters
Odpri galerijo
Čeprav ponuja omejeno zaščito pred milejšim in srednjim potekom bolezni po okužbi z južnoafriško različico, vendarle ščiti pred težkim potekom bolezni in smrtjo. FOTO: Thomas Samson/Reuters

V Južni Afriki so začasno ustavili uporabo cepiva AstraZenece. Oxfordska univerza in AstraZeneca sta namreč sporočili, da njuno cepivo ponuja omejeno zaščito ljudi, od blage do zmerne oblike covida-19, ki ga povzroča južnoafriška različica, upajo pa, da jih bo zaščitilo pred hudo obliko okužbe.

Raziskava v Republiki Južni Afriki, v kateri je sodelovalo 2000 ljudi, je pokazala, da je zaščita omenjenega cepiva proti južnoafriški različici (tam jo potrdijo v 90 odstotkih) le 10-odstotna. Vodilni znanstveniki zato pozivajo k vnovični postavitvi ciljev cepilnih programov, saj čredna imunost s pomočjo cepljenja najverjetneje ni možna zaradi ponavljanja novih različic.

Prvi odmerki so že v Sloveniji. FOTO: Blaž Samec, Delo
Prvi odmerki so že v Sloveniji. FOTO: Blaž Samec, Delo
Pri AstraZeneci so poudarili, da učinka cepiva proti težjemu poteku koronavirusne bolezni in hospitalizacijam niso mogli ugotoviti, ker so v kliničnem preizkusu sodelovali zdravi mladi odrasli. Skupaj z oxfordsko univerzo so cepivo že začeli prilagajati tej različici koronavirusa, tako da bi bilo ob potrebi na voljo jeseni. Je pa učinkovito proti britanski različici novega koronavirusa. V soboto so sicer v več članic EU prispeli prvi odmerki cepiva AstraZenece, svoj delež je dobila tudi Slovenija.



Študija dokazuje, pravijo znanstveniki, da novi koronavirus najde načine, na katere se širi, tudi med cepljenimi, a vendarle lahko cepiva zmanjšajo breme, pritisk na zdravstvene sisteme, saj preprečujejo težje oblike bolezni, hospitalizacije in smrti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije